Extrasystoly

Prosím vás, mám dotaz ohledně extrasystol. Asi 5 let mě trápí občasné přeskočení srdce. Odjakživa sportuji a při námaze mi srdce bije pravidelně. V klidu se přeskočení objeví, málokdy, jednou za 14 dní. Horší je to ve stresu, někdy se mi jen zrychlí puls, ale někde se přidá k tomu to občasné přeskakování. Na Holter ekg nezachyceno. Jsem hodně citlivá na vnímání svého srdce. Už jsem si na extrasystoly zvykla, i trochu pracovat se stresem, ale dočetla jsem se o maligních extrasystolách, což mě vystrašilo, tak jsem se chtěla zeptat, jak jsou časté a jak moc jsou nebezpečné i na zdravém srdci. Mockrát děkuji za odpověď. S pozdravem Marta

Odpověď odborníka:

Marto, nemusíte mít strach. Extrasystoly, které popisujete jsou určitě benigní. Maligní extrasystoly se na zdravém srdci prakticky nevyskytují, jejich výskyt souvisí s nějakou abnormitou na srdci - mohou se vyskytnou u ischemické choroby srdeční, u poruch převodního systému srdečního apod. Obtíže mohou působit někdy i tzv. salvy extrasystol - nakupení více extrasystol za sebou. Pro benignitu Vašich extrasystol svědčí i to, že se vyskytují pouze v klidu a při fyzické námaze ustupují.

MUDr. Hana Štětková
MUDr. Hana Štětková

Specializace: Kardiologie

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: