Hemofilus

Dobrý den, chtěla bych se dotázat, nakolik lze s hemofilovou bakterií bojovat jinak, než-li antibiotiky? K lékaři jsem přišla s 2měsíčním těžkým vlhkým kašlem, s produkcí hlenu a těžkou rýmou (bez teplot, únavy či bolení v krku) - výsledky krve ok, stěry z krku ukázaly streptokoka a hemofila. Nasazena atb Duomox. Ustal silný kašel, ale přetrvává silné zahlenění a rýma. Nasazena 3denní atb Azithromycin. Rýma je slabší, ale stále v nosohltanu produkce hlenu, kontrolní stěry znovu ukázaly hemofila, ale lékař se rozhodl již nenasazovat jinou léčbu než dobrat plato Sinupretu. Zahlenění však výrazně neustupuje, občas "kucknu", jinak se cítím zdravá, v pořádku. Není nebezpečné v těle hemofila nechat? Co můžu ještě dělat, abych se bakterie, a tím i té otravné rýmy, zbavila? Děkuji!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, haemophilus influenzae je bakterie , která způsobuje opakované katary HCD. Nejčastěji se dospělý nakazí od školkových dětí, kde je to jeden z typických patogenů a děti fungují na svoje blízké okolí jako pasivní přenašeči. Bývá dost ůmorný a těžko se likviduje už z toho důvodu, že dospělý se znova imunizuje a rezistenci vůči němu má již poměrně malou. Dá se ho zbavit pouze ATB, v dlouhodobějším horizontu pak užíváním autovakcíny,u dětí se pak osvědčuje očkování. Ve vašem případě se dá předpokládat, že ho v horních cestách dýchacích máte stále a přimlouval bych se za další ATB. Oba 2 druhy antibiotik, která jste užívala jsou poměrně slabá, nasadil bych vám Amoksiklav 1g á 12 hod alespoň na týden!!

MUDr. Vladimír Prokop
MUDr. Vladimír Prokop

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: FORTMEDICA ORL

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: