Hyperfosfatemie a digeorgův syndrom

Dobrý den, má 3 letá dcera trpí digeorgovym snydromem - imunopatologie (T-lymfy), dále je diagnostikována hyperfosfatemie. Chtěla jsem se informovat jaké je riziko hypokalcemických tetanii. A zda je možné aby měla hypokalcemii a nebylo to na krevním rozboru videt. A zda je nějaká léčba či prevence aby nedošlo k hypokalcemickým křečím.

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Dano! Těžko se vyjadřovat k míře rizika tetanií. To se bude odvíjet od aktuálních hodnot fosforu a vápníku v krvi a též na hodnotě pH a množství trasportních bílkovin krevní plasmy. Nadmíra fosfátu může relativně snižovat množství vápníku jeho vyvázáním. Pokud se vyplaví dostatek vápníku z kostí a resorbuje ze střeva, tak by k hypokalcemii nemuselo dojít. Hypokalcémie by se v krevích testech zachytila, ale musí se vyšetřovat včetně tzv. ionizovaného vápníku, který je tím aktivním činitelem. Ohledně prevence či léčby se bude lepší poradit s odborníkem na metabolismus krevních minerálů vzhledem k potřebě individuálního nastavení.

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: