Hyperfuknce štítné žlázy

Dobrý den, před 3 měsíci jsem měla virozu a lékař mi dělal odběry krve z čeho se zjistilo, že mám štítnou žlázu nad normou. Hodnotu asi 4,75. Říkal, že je to lehce nad normou a na další odběry krve mám přijít za půl roku. Je možné, že se mi hodnoty štítné žlázy zvýšily kvůli viroze? Četla jsem si příznaky hyperfunkce a na nic z toho netrpím kromě toho, že jím hodně a nepřiberu. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zvýšená hodnota TSH, o které se podle dané hodnoty pravděpodobně bavíme, paradoxně neznamená zvýšenou funkci štítné žlázy, ale funkci mírně sníženou. Nejedná se totiž přímo o hormon štítnice, ale regulační hormon z mozku, který řídí funkci štítné žlázy. Jeho hodnota při nemoci může jak stoupat, tak i klesat, rozhodně je lepší nabírat ho v období, kdy člověk není nemocný. Tento odběr bych tedy opakovala. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x