Intracerebrální krvácení

Dobrý den, mám dotaz týkající se krvácení do mozku. Vím, že u malých dětí (cca 10 měsíců) je prostor mezi lebkou a mozkem minimální. Je pravda, že proto by se i krvácení přímo do mozku projevilo rychleji než v horizontu několika týdnů? U subdurálního hematomu je mi jasné, že opoždění příznaků je pravděpodobné např. u starších lidí, kdy je atrofovaný mozek menší, a proto je prostor mezi mozkem a lebkou velký. Platí tedy to samé i u intracerebrálního krvácení, tj. i zde krev, ačkoli její kolekce probíhá přímo v mozku, zapříčiní "zvětšování mozku" a následný útlak mozku o to větší, kdy mozek "začne tlačit na lebku"? - A proto by se u malých dětí měly případné příznaky krvácení přímo do mozku projevit alespoň do několika dní, ne-li hodin? Nějak to lépe chápu u onoho subdurálního krvácení, kdy se krev hromadí mezi tvrdou plenu mozkovou a pavučnici, ale pokud jde o krvácení přímo do mozku, už si to tak snadno představit nedokážu, i když logicky si říkám, že princip musí být stejný: jednoduše krev je tam navíc, čili když se hematom dostatečně zvětší, musí nutně "o krev (hematom) zvětšený mozek" začít tlačit na lebku, což "zpětně" vyvolá útlak mozku, a tedy již jasně zřetelný rozvoj příznaků. Platí to samé tedy jak pro subduralní hematom, tak pro krvácení přímo do mozku? A u malých dětí by se tak i krvácení přímo do mozku mělo projevit poměrně časně? Do kolika dní přibližně? Velmi děkuji za trpělivost a případnou odpověď. Zdravím, Lucie

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, při intracerebralnim krvácení jde o přímé poškozeni mozku, které se projeví okamžitě poruchou vědomi, řeči, ochrnutí apod. Tady nedochází ke zpoždění jako u subduralniho hematomu. Tento dotaz jste mi kladla již 13.12. Pokud je váš syn od té doby bez jakýchkoli potíží, nemusíte se již ničeho bát. Pokud by došlo při padu k poranění mozku, už by se dávno projevilo. Jestli vás neustále trápí obavy o zdraví vašeho syna doporučuji vám návštěvu dětského neurologa. Myslím si, ze by vás uklidnil daleko lépe než naše odpovědi na vaše opakované dotazy. Přeji hodně zdraví, klidu a rozvahy v novém roce.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x