Kojení s adenomem hypofýzy

Vážená paní doktorko, jsem ve 33tt. gravidity, dle MRI z 21.11.2012 max.rozměr adenomu 10x11mm, od začátku gravidity je tedy velikost stacionární. Užívám po celou dobu těhotenství Dostinex v dávce 3tbl. týdně. Fundus a perimetr též stacionární. Moje otázka zní: Jaké mám možnosti kojení? Je nutné vysazovat Dostinex - pokud ano, jaká je možná progrese (zvětšení nádoru) onemocnění. Nenašla jsem žádné kazuistiky a především v SPC je užívání těhotenství (užívám) a kojení zakázano. A nebo je možné při minimální dávce Dostinexu či jiné alternativě léku kojit? Děkuji za Váš názor Iveta

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při Vaší velikosti adenomu je riziko jeho zvětšení v těhotenství minimální. V těchto případech se zvykne vynechávat Dostinex i hned na začátku těhotenství. V případě, že se ponechal v léčbě a budete chtít kojit, léčba se ukončuje 14 dní před plánovaným porodem. Tvorba mléka by se měla spustit. Dostinex je lék, který snižuje hladinu prolaktinu, hormonu, který je za laktaci odpovědný, tj na Dostinexu (ani pododbných lécích) by se kojení nerozběhlo (naopak, používá se v jistých indikacích na jeho končení). Držím Vám palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x