Kvasinky a antikoncepce

Dobrý den, už asi rok mám pořád nějaké problémy, neustálá únava, malátnost, opakované záněty močových cest, akné na zádech, plísně nehtů, bolest při pohlavním styku, v prosinci mi na urologii dělali výtěry a našli streptokoka v pochvě a také kvasinky, ale ne nějak masivně, gynekolog mi nasadil polygynax, ale po dobrání v lednu mě začal výtok a hrozné svědění, po návštěvě ordinace ani nedělal výtěry a říkal že to jsou kvasinky a napsal mi jenamazol a výplachy rosalgin, stěry z děložního čípku prý byly v pořádku, i když mě bolí pohlavní styk. Zabralo to, ale po mesntruaci se mi to vrátila a pořád dokola, začla jsem s protikvasinkovou dietou, ale všude čtu, že pokud chci opravdový účinek musím přestat brát antikoncepci, chtěla jsem se zeptat jestli je možnost vyléčit kvasinky i bez přestání braní antikoncepce? Také uvažuji o změně antikoncepce, beru ji sice 3 roky (Lyndynette) ale pořád mi něco od té doby je, mononukleoza, záněty močového měchýře apod., myslíte, že by mi nějaká šetrnější antikoncepce pomohla? V lyndynette je 75 mg gestrogenu, přitom v jiných tak 20-30 mg. Děkuji za Váš názor

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v Lindynette je 20 ug estrogenu (ethinylestradiol), přečtěte si pozorněji složení. Je to velmi nízká dávka. Pokud Vám Lindynette vyhovuje, změna přípravku nemá žádný smysl. Mononukleoza ani infekce močových cest nemá příčinu v užívání antikoncepce. Kvasinek se můžete zbavit i přes užívání antikoncepce. Důležité je vyvarovat se cukrům (platí to i pro nápoje), přiměřeně dodržovat hygienu, nejlépe vynechat na intimní hygienu běžná mýdla a sprchové gely. Konzumujte pravidelně potraviny s probiotiky, tj. např. jogurty, zvyšte příjem vitamínu C ve stravě. Neprovádějte výplachy pochvy. Noste jen vzdušné oblečení a bavlněné spodní prádlo. Skutečnou kvasinkovou infekci je třeba řádně přeléčit, léčba musí být dostatečně dlouhá. Opakovaným kvasinkovým infekcí lze předcházet i dlouhodobější preventivní protikvasinkovou terapií. Pro Vaše další obtíže byste ale měla být celkově důkladně vyšetřena. Bylo by vhodné vyloučit případně i diabetes. Prevencí močových infekcí je zvýšený příjem tekutin, důležité je neprochladnout. Choďte se vymočit vždy po pohlavním styku. Malátnost a únava může souviset také např. s chlamydiemi, ale není to jediná možná příčina. Skutečně se nechte vyšetřit.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x