Laserová operace a vitiligo

Dobrý den, mám 14 dní po laserové operaci krátkozrakosti a vyčítám si, že jsem asi udělala nějvětší chybu svého života. Ve vyplňování anamnézy v dotazníku jsem neuvedla, že mám vitiligo. Opravdu to nebylo úmyslné ale zapomněla jsem na to skoro jako na smrt. Nijak mě to neomezuje, neléčí se, ani nevím, že ho mám. jsem světlý fototyp, není moc vidět. Uvědomila jsem si to až teď při preventivní kontrole v névové poradně. Nikde jsem na netu nenašla, jestli je kontraindikací k provedení laserové operace ale je to také autoimunitní choroba, tak předpokládám, že ano. Mám ho velice dlouho, už od základní školy, nyní je mi 40 let. K tomu se léčím se sníženou f-cí štítné žlázy asi 10 let. To nejspíš s vitiligem také souvisí. Tak mi nezbývá než doufat, že se žádné komplikace neobjeví, ať už z možných budoucích rizik samotné operace tak i z této věci.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vitiligo je kožní choroba projevující se výpadky pigmentu. Výsledkem jsou bílá ložiska na kůži a ve kštici svazečky bílých vlasů. S vitiligem se často vyskytují některá autoimunitní onemocnění, onemocnění je benigní, především jde o kosmetickou vadu. Co se týče laserové operace očí, kontraindikací jsou především autoimunitní vady, při nichž je porucha hojení ran. Takže vitiligo by nemělo být problém. S pozdravem.

MUDr. Helena Štrofová
MUDr. Helena Štrofová

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Vidente Vinohrady s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: