Možnost sarkodiozy?

Dobrý den. Chtěl bych se dotázat na možnost onemocnění Sarkodiózou, případně co ve věci mám podniknout dál. V lednu tototo roku se mě na čele začala dělat bulka 1x3 cm, která byla chyrurgicky odstraněna. Výpis z vyšetření odebrané tkáně zní. MAKRO: Tmavohnědá roztřepená nepravidelná tkáň 30x10mm MICRO: Přítomen (vzorek) je epiteloidní granulon tvořený uzlíky epiteloidních buněk a vícejaderných obrovských buňek, bez nekrotických změn v centru epiteloidních formací. Navíc přítomen chronický lymfoidní infiltrát. Nález koresponduje nejspíše s granulomem typu sarkaidozy (zde nevím jestli jsem „sarkaidozy“ správně opsal). Svým lékařem jsem byl ubezpečen že všechno by mělo být v pořádku. Následně po třech týdnech mě začali bolet vaziva kolem kotníků na obou nohách a došlo k jejich stuhnutí (nemohl jsem v podstatě skoro chodit), nepatrnému otoku, mírnému zarudnutí kuže v bolestivých oblastech. Navíc ztuhnutí a bolestivost se přeneslo na kolena (spíš vazy a šlachy než klouby) a lítka a bérce. Tento stav průběžně s občasným zlepšováním a zhoršováním trvá už pomalu měsíc. Navíc ona bulka se mě na čele už zase dělá přesně ve stejném místě jako předtím. Můj lékař mě zatím léčí na pravděpodobně chřipku - nejprve mě předepsal Amoksiklav 1g ( 2x den/ užíváno 5 dní) s Ibalgin 600mg (2x den). Po týdnu stav nezmněněn. Po kontrole předepsán Diclofenac Duo PharmaSwiss 75mg (2x den). Před třemy dny jsem prodělal zvýšenou teplotu 38,6 kdy mě ráno zničeho nic povolila zatuhlost kotníků (obou) ovšem bolesti kolen a šlach (vazů) a svalu lítek a bétcu mám furt stuhlé a bolestivé jak po mnoho kilometrovém pochodu. Neustále se cítím unaven - denně prospím okolo 11 hodin, celkově jsem stuhlí, a tento stav trvá dlouhodobě. Je to jak na houpačce - pár dní jě mě jakž takž a pak jsem totálně na huntě. Nevím už co dělat a kam se obrátit. Svému lékaři už přestávám věřit protože jediné co dokáže je na všechno předepsat Ibuprofem (jako např. před rokem kdy jsem mě problém se zablokovanou páteří mezi 8 a 7 th obratlem a kdy až na mou přímou intervenci že léky nechci a upozornění že daleko lepší by byly rehabilitace mě teda napsal doporučení na rehabilitace). proto vás tímto prosím o případnou radu co mám dělat a případně kam se moho obrátit o pomoc v případě že se můj stav nijak výrazně nebude lepšip. Pro upřesnění s s tou Bulkou se to táhne od 1.1. 2011 do dnes s tím že problémy s těmy kotníky a bolestmi nohou se vlečou někdy od 10. února. Moc předem děkuji za odpověď. S pozdravem GPc

Odpověď odborníka:

Dobrý den, příčina sarkoidozy není známa, není potrvzzena ani infekční etiologie, určitě je zde vliv genitického vybavení pacienta, projevy mouhou být v jakémkoliv orgány, tzn. i kloubní projevy , únava. Měl byste být podrobně laboratorně vyšetřen - včetně imunologického vyšetření, doplněn rentgen plic, sono břicha, aby se vyloučilo zasažení i jiných orgánů. Určitě by diagnosa měla být potvrzená histologickým vyšetřením. Lék 1. volby jsou kortikoidy, někdy příznaky odezní i samy od sebe bez léčby.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: