Muze se rakovina vratit a prehlednout i pres pravidelne kontroly?

Manzel je 3 mesice po opéraci zaludku pro adenocarcinomm ventriculi p T2 N0 M0. Citi se velmi dobre jidlo snasi vsechno a je stastny. Jeste je na konci rijna objednany na Pet ct do Plzne pro jistotu. Muze se mu rakovina vratit ? Prosim jeste jeden dotaz- T2 znamena stadium nemoci nebo velikost nadoru nebo stupen prorustani? 2/3 zaludku mu zustaly. Zadne dalsi leceni zatim nema , ani se neplanuje. Pije aloi a 1 tbl. Reichi rano. Moc Vam dekuji. Nada

Odpověď odborníka:

Milá Naďo, to je bezvadné, že manžel všechno takhle krásně zvládá! T2 znamená u nádoru žaludku hloubku prorůstání (přímo znamená že se šíří na svalovinu stěny žaludku, T3 až na kraj stěny a T4 prorůstá ze žaludku do okolí). To že amnžela odoperovali s ponecháním 2/3žaludku a navíc byl nádor klasifikován jako pT2N0 a žádná další léčba není v plánu je znamením toho, že se onemocnění zachytilo včas a manžel má velkou šanci se zařadit mezi pacienty, kteří svůj boj s rakovinou vyhraje. Na Vaši otázku, zda se může rakovina vrátit, bohužel musím odpovědět, že ano, takhle se nádory často chovají a nedá se úplně předvídat u koho ano a u koho ne. Ale opakuji Váš manžel byl léčen v počátku onemocnění a tak si myslím, že u něj je riziko návratu onemocnění malé. Navíc pokud vše tak dobře zvládá, pak jistě svým pozitivním postojem pomůže tomu, aby byl už pořád fit! Držím moc palce!

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: