Může to být rakovina?

Dobrý den, je mi 19 let. Asi před dvěmi týdny jsem si zkoušela udělat samovyšetření prsu a našla jsem uvnitř nad pravou bradavkou asi půl až centimetr velkou zatvrdlou část. Nikdy předtím jsem si jí nevšimla. První mě samozřejmě napadlo, že to je rakovina, a velmi se bojím. Četla jsem na internetu různé příčiny. Nevím o nikom ve mé rodině, kdo by měl jakékoliv nádory, nemoci, atd., mám průměrnou váhu, ... Zároveň jsem ale paranoidní a nevím, jak jinak si mám tu zatvrdlinu vysvětlit. Původně jsem si myslela, že počkám třeba dva týdny a potom se objednám na ten screening, ale dočetla jsem se, že bych musela mít potvrzení od praktického lékaře a musela bych za to platit. Za lékařem se ale bojím jít. Od té doby, co jsem odešla od dětské doktorky, jsem tam byla jen dvakrát a bojím se tam s tímto jít. Také nevím, co bych mu měla říct. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Kateřino, může se jednat o fibroadenom, ciž je celkem běžný nález v prsu. Ale jistojistě nám to potvrdí až ultrazvuk, který bych Vám jednoznačně doporučila. Pokud cokoliv hmatáte, ultrazvuk vám hradí zdravotní pojištovna ! Žádanku vystaví buď praktický lékař nebo gynekolog nebo najdětě prsní poradnu, kterou většinou provozují chirurgové. KOntrolu to ale jednoznačně chce, i když to pravděpodobně bude v pořádku!

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: