Narušená psychika

Nejedná se o mně,ale o partnera. Neutále - celý den ho slyším,jak si vykládá sám pro sebe a to v množném čísle -např.,když něco dělá - musíme vyvrtat apod.Ráno sotva co vstane,tak si pustí ČT24 a sleduje politickou situaci - což by nebylo špatné,ale on radí politikům do televize,jak co mají řešit a myslí si,že ho slyší a že jeho rady v bytě,kde ho slyším maximálně já má smysl k řešení nynější špatné politické situaci v naší zemi a i občas v zahraničí. Když se ho zeptám,zda si myslí,že ho slyší ti v televizi,tak to zamluví. Když se mu náhodou něco nelíbí,tak se dovede vztekat a začne se vším třískat bez ohledu na to,zda je den či večer. Je mně jasné,že občas všichni si něco řekneme sami sobě nahlas,ale aby to bylo celé dny a denně,tak to si myslím,že už není normální. V domě dělají již 12 let půdní vestavbu a on dovede v bytě nadávat dělníkům,že dělají rachot a také si myslí,že ho slyší,když my bydlíme o 2 patra níže než se staví. Jeho psychika v minulosti byla již narušena díky alshaimru jeho matky. Může to být následek z minulosti,že se opět psychika u něho zhoršila a tím pádem neustále nadává ,že jsme všichni zloději a patří nás pozavírat a pověsit? Zapoměla jsem ještě dodat,že by se dalo o něm mluvit i o jako alkoholikovi,který denně pije pivo a ne jedno a když může,tak i tvrdý alkohol.Řekla bych,že je na salkoholu závislí.Neuznává na pití nic jiného než pivo.Myslí si,že je nelepší a nejčestnější a všichni ostatní nejsou normální.Je schopen mně i moje rodiče - co mu nic zlého neudělali urážet a říkad,že kradou,jelikož si umí ušetřit nějaké peníze na dovolenou. On není schopen ušetřit ani korunu,jelikož vše propije a prokouří. Mám obavu,že se jedná o opětovné narušení jeho psychiky. On odmítá,že by měl se sebou něco dělat.Myslí si,že se nejedná o nic nenormálního.Má pravdu on,nebo se po právu obávám já a jde o narušení psychiky? Předem děkuji za jakou koliv reakci.

Odpověď odborníka:

Milá paní Vito, moc ráda bych Vás nějak potěšila, povzbudila. Je jisté, že Váš manžel prožívá skutečnosti pod jakýmsi zkresleným vlivem, kdy se mu svět jeví jako špatný, zřejmě nepřátelský. Napětí v nitru pak ventiluje podobně hostilním způsobem. Do jaké míry jde o osobnostní nastavení zhoršené faktory věku, ubývání fysických sil atd., není jednoznačně možné stanovit. Nepředpokládám, že by manžel přivítal nabídku k návštěvě psychologické poradny, Vy byste však kontakt s terapeuty učinit mohla v jakémsi "zastoupení". Nesnažte se sama zůstávat v atmosféře, která ve Vás působí úzkost a pochybnosti o sobě samé.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: