Narušená psychika - točení hlavy, brnění končetin, svalová slabost

Vážená paní doktorko, cca před 2 měsíci se mi začala lehce točit hlava, poté se přidalo brnění jedné dlaně a malíčku a dolních končetin. Nejprve jsem tomu nepřikládala moc pozornost, ale pak mě šíleně vyděsilo, že by to mohla být RS, na kterou zemřela moje maminka. Tato nemoc mě provázela celým dětstvím, takže jen pomyšlení na RS ve mě vzbuzovalo panickou hrůzu. Navštívila jsem neuroložku, která mi nechala udělat všechna možná vyšetření. RDG páteře, CT mozku, EEG, EMG. Už v té době jsem byla přesvědčená, že mám RS a vnitřně jsem se s tím smiřovala. Úplně jsem si tuto Dg. vsugerovala. Musím říct, že cca 2 měsíce jsem žila v permamentním stresu, když bylo venku 30 st. C, já jsem doma měla zimnici, abych se nezbláznila, celou dobu jsem jedla Neurol a na spaní Stilnox. Všechna výše uvedená vyšetření byla v pořádku, jen mi byla diagnostikována latentní tetanie. Cca před 3 týdny jsem byla na MRI a výsledek byl - fyziologický stav, RS nepotvrzena. Nejprve jsem měla hroznou radost. Lékařka řekla, že potíže budou od krční páteře, jelikož 20 let dělám denodenně u PC. Objednala mě na rehabilitaci, mám za sebou 3 procedury, ale hlava se točí více než před tím, brní mi ruka a mám slabost v DK. Čekala jsem, že se mi rychle uleví a když se vše spíše zhoršilo, opět jsem začala pochybovat jestli je to od krční páteře a zase někde vzadu, v hlavě mě začala strašit RS. Zkrátka a dobře, mám obavy, že mi z toho všeho trochu haraší. Všechen volný čas sedím u PC, studuji příznaky nemocí a hledám, ani nevím co. Pak vstanu od PC, psychicky jsem na dně, jsem jako na kolotoči, brní mi nos, pusa i ruka, podlamují se mi nohy......Já nevím co s tím. Je možné, aby se mi všechny příznaky zhoršily vinou narušené psychiky? Hlavně mě děsí ta slabost v DK. Nejsou, prosím, nějaká homeopatika na uklidnění? Antidepresiva zatím nechci, ale nevím, jestli vše vlastními silami zvládnu. Moc děkuji za radu. Jsem zdravotní sestra, ale sama sobě poradit neumím. Jinak musím říct, že jsem stresař od přírody.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle Vašeho sdělení tedy roztroušená sklerosa nebyla prokázána a trpíte tetanií. Psychika potíže samozřejmě zhoršovat může, a to potíže jakéhokoliv rázu. Nejsem odborník na homeopatika, v tom Vám neporadím, ale stran tetanie zkuste magnezium 500 mg 2-0-2. Pokračujte v rehabilitaci krční páteře- zde se příznaky v začátku rehabilitace horšit mohou, ale je třeba vytrvat, jen vynechat cviky, které posůbí potíže. Pokud se Vám nepodaří potíže zvládnout takto, antidepresivu či anxiolytiku se nebraňte, může pomoci. M. Hlavačková

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+57 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
tetanie | Od: Michele | 11.10.2012 09:02
Tohle jsou přesně příznaky tetanie, mám to taky. Ty neurologické problémy mají často podobné projevy. Neděs se furt RS, protože tak si teatnii jenom rozjedeš. Jak začneš léčit tetanii (hořčík, kalcium, antidepresiva, rivotril a hlavně optimismus), uvidíš, že problémy budou na ústupu. Tetanie je nemoc skrytá, která se živí stresem, čím víc se stresuješ, tím víc se projevuje. Přestaň číst blbosti na netu, sama se diagnostikovat a přidělávat si stres (a tím přiživovat tetanii). Začni pozitivně myslet, léčit se a uvidíš, že tvé problémy jak se objevily, tak vymizí. Tetanie není nic smrtelného ani vážného, má to spousta lidí, jen to neví.
Jen mě udivuje, že když ti diagnostikovali tetanii, tak tě hned neléčili.
reagovat
re:tetanie | Od: miila | 17.10.2014 15:01
radši bych navštívila psychiatra,tyhle příznaky jsou i při úzkostné poruše,léčí se antidepresivy a psychoterapií,sama se nevyléčíte...
reagovat
re:re:tetanie | Od: Marca | 4.1.2017 16:15
Měla jsem podobný problém, prošla
jsem různými vyšetřeními s negativním
výsledkem. Potíže přetrvávaly, ale moje
lékařka mi je snad ani nevěřila a měla
mě za hypochondra. Už jsem byla
bezradná, tak jsem navštívila
psychiatra a ten mi opravdu pomohl.
Jednalo se skutečně o úzkostnou
poruchu.Dnes zase funguji normálně a
za to mu moc děkuji!
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: