Nežádoucí účinky u sertralinu po navýšení dávky z 50 mg na 100 mg

Užívám sertralin 50 mg už několik let na úzkostně depresivní stavy. Nyní po rozvodu a při problémech s výchovou 16 leté dcery jsem do úzkosti opět sklouzla. Lékař mi navýšil dávku Sertralinu z 50mg večer na 2x 50 mg ráno a večer. Již 3 týden mám průjem, tlaky v hlavě, motá se mi hlava a mám pocity kdy se mi vybavují různé sny během dne. Špatně spím, mám pocit že pořád všechno řeším a jsem celá zpocená. Chuť k jídlu se mi už pomalu vrací. Mohou to být nežádoucí účinky navýšení dávky nebo to patří k prožitku úzkosti. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Sertralin i v dávce 100 mg patří mezi dobře tolerované a efektivní léky a Vámi popsané jevy mohou být dány samotnou psychickou poruchou. Ale pokud uvedené potíže vnímáte v časové souvislosti s navýšením dávky, je možné, že opravdu jde o nežádoucí účinky léku (někdy jde o důsledek lékové interakce - neužíváte ještě nějaké další léky?). Každopádně je nutno Váš stav probrat s Vaším ošetřujícím lékařem a dle jeho uvážení se domluvit na dalším postupu. Lék určitě sama nevysazujte. Přeji Vám, ať se Vaše potíže brzy zmírní!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+15 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: