Nežid

Dobrý den, chtěl bych poprosit o pomoc. V tříslech i za šourkem jakoby skoro na zadku se mi neustale objevují nežidy, na jedné straně mám dva a na druhé asi tři. Vždy to nějakym způsobem odezní ale někdy to trva dlouho a jak kuže o sebe tře tak při chůzi to bolí a štípe. Četl jsem že je to také způsobeno snížnou imunitou, tu já sniženou mám protože mám Crohnovu chorobu. CHtěl bych se zeptat jestli to sám nějak dokažu vylečit, protože na chirurgii se bojím jít,.Někdy to sám jehlou propíchnu, protože se na chirurgii bojim. Neumím si představit že by mi všechny nežidy nařízly a zadrenovaly, to bych nemohl an i chodit kdybych mel tolik drénu. Nemuže se to tvořit také zarostlým chloupkem, při holení?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, abscesy v perianální oblasti, ale i jinde jsou samozřejmě nepříjemným , vracejícím se problémem a opravdu zejm. perianálně mohou soviset s Crohnovou chorobou. Je třeba mít tedy základní chorobu dobře zaléčenou , zklidněnou, předpokládám, že jste v péči gastroenterologa. Ten by Vás měl také poslat na imunologické vyšetření, dnes se dá již vytvořit autovakcína pro konkrétního pacienta, která může pomoci. Rozhodně sám nic neřezejte, nepropichujte, jednak to bez umrtvení neuděláte důkladně, jednak bez sterilních nástrojů riskujete zavlečení infekce. Opravdu je lepší navštívit chirurga.

MUDr. Petr Majtan
MUDr. Petr Majtan

Pracoviště: Chirurgická klinika Fakultní Nemocnice Motol

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: