Nutnost amniocentézy? a kontraidikace fraxiparinu při amniocenteze

Dobrý den, jsem právě v 18. týdnu těhotenství a je mi 26 let (v současnosti vážím 51 kg). Výsledky screeningu v I.trimestru byly negativní, nicméně byla mírně snížená hodnota hcg a naopak vyšší hodnota PaPP - A. Následný screerning v 17 týdnu byl opět negativní, ale hodnota PaPP - A byla zase mírně vyšší (2,54MoM). Ultrazvuk byl zatím vždy v pořádku. Rodinná anamnéza manžela i mě je bez nějakých zřejmých nemocí, defektů a potíží, jen u mě v rodině se vyskytují srdeční potíže. Na genetice mě doporučili do fakultní nemocnice na podrobný "genetický ultrazvuk" + ultrazvuk srdíčka našeho miminka ve 20. týdnu, s tím že je možné, že se bude muset také udělat amniocentéza. Od minulého týdne si bohužel kvůli podezření na embolii musím píchat fraxiparin, 4ml 2 x denně. Osobně si ale spíše myslím, že vše zapříčinil můj stres, embolie potvrzena ani vyvrácena nebyla(kvůli odmítnutí CT a rentgenu). Nevylučuje se amniocentéza s fraxiparinem? V mnoha publikacích jsem se dočetla, že zvýšená hodnota PAP - A nevadí a důležitý je výsledek screeningu jako celku. Nestresují mě proto lékaři zbytečně? Toto období je pro mě bohužel hodně psychicky náročné. Doufám, že ultrazvuk bude v pořádku, ale pokud by byl opravdu nutný odběr plodové vody, nerada bych to dále odkládala kvůli fraxiparinu, čas nám bohužel také běží...Děkuji Vám za odpověď

Odpověď odborníka:

Je škoda, že byl odmítnut CT i další vyšetření takže diagnoza embolie vice méně jen visí ve vzduchu bez potvrzení či vyvrácení. Vyčkal bych výskledku ultrazvuku ve fakultní nemocnici, Fraxiparin by na závadu neměl být a lékaři vás rozhodně zbytečně nestresují. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x