Očkování proti chřipce

Trpím již 6 let autoimunitním onemocněním - idiopatickou UC s častými exacerbacemi. Terapie bývá převážně glukokortikoidy, jak orálně podávanými, tak i, vzhledem k současné příznivé lokalizaci UC, aplikovanými per rectum. Vzhledem ke snížené imunitě a současné ICHS, jsem se každý rok nechával očkovat proti chřipce. Loni u mne asi 3 tydny po očkování došlo k relapsu UC a gastroenterolog vyslovil podezření, že exacerbace byla vyvolána vakcinací. Potřeboval bych znát alespoň jedno "second opinion". Moje PL mně očkování nedoporučuje, ale proto, že mu nevěří.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Vakcinace je zvlášť u autoimunitního onemocnění dost závažný zásah a může vést k relapsu. Z vlastní zkušenosti bych Vám doporučil alternativní cestu - Influenzinum 15CH ( nyní volně prodejné ) 1xtýdně 10 granulí a k tomu Oscilococcinum 1xtýdně 1 tubu. Jednak je to prevence chřipky, ale i ostatních respiračních onemocnění, ale může to i stabilizovat Vaše základní onemocnění.

MUDr. Jaroslav Čupera
MUDr. Jaroslav Čupera

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: