Odstranění mateřského znaménka laserem

Dobrý den, Měl bych dvě otázky, a opravdu moc mi pomůže, pokud na ně budete mít odpověď, budu skutečně moc vděčný. (zasílám i foto) Od nějakých 15 let, mi bylo už chirurgicky odstraněno 11 znamének, které byly benigní intradermální pigment. névy bez známek dysplazii, i přesto že se vyšetřující lékaři mysleli že jde o dysplastická znaménka, tak nikdy nebyla. A zajisté veškerá histologie byla negativní. Bohužel se mi po odstranění laserem dělají nehezké keloidní jizvy. + 1 znaménko odstraněno laserem v roce 2004. Znaménko na fotografii č.2 (velikost cca 6mm na délku) jsem si nechal též odstranit laserem před týdnem. Odstraňující dermatolog shledal znaménko klidovým benigním útvarem a sám ho odstranil laserem Jelikož tento zákrok sám provádí. Ale proč vlastně píšu, babička měla maligní melanom někdy v 60 letech se ji na rameni z ničeho nic udělal, zřejmě následek dlouholetého spalování ramen od sluníčka. Vyšetřující ongolog, ke kterému každýho pul roku jezdím protože je to široko daleko jediny člověk co disponuje digitálním dermatoskopem, mi zajisté znaménko doporučil abych na laser nechodil, že on osobně by měl strach i přesto že i on útvar neshledal nijak nebezpečným, ale díky rodinné anamnéze měl obavy. Zas na jednu stranu 11 vyřiznutých znamének, které byli naprosto v pořádku. Jaká může být šance že toto znaménko, by mohlo být nebezpečné??? A pokud by v něm například byla už minimální počáteční rakovinotvorná tvorba, která není ještě okem ani dematoskopem viditelná, co by následovalo po odstranění laserem??? Bohužel na netu jsem nikde neobjevil žádný precedentní případ toho co se stane pokud se lékař zmílí a odstraní znaménko které už mělo v sobe bujení. Mohu se laicky domnívat že pokud by tam už minimální bujení bylo, že by bylo tak malinké, že by bylo 100% odstraněno i tím samotným laserem??? A druhá otázka znaménko na forografii č.1 (velikost cca 6 mm) i toto bych si chtěl nechat laserem odstranit, ale u tohoto mám osobně strach, přeci jenom vypadá trochu jinak než znaménko č. 2. I když dermatolog ani onkolog na znaménku neshledali žádné podezření, ale i přesto onkolog, kvuli rodinné anamnéze doporučil chirurgické odstranění. Tak proto mi dal můj ošetřující onkolog tyto fotografie, abych je konzultoval i s dalšími lidmi, kteří se zabývají touto problematikou. A rozhodl se sám. Mnohokrát děkuji Dan.J

Odpověď odborníka:

Dobrý den Danieli! Pokud se k odstranění mateřského znaménka použije laser, nelze odstraněnou tkáň odeslat na histologické vyšetření (které je přece jen přesnější než vyšetření dermatoskopem). Není tedy možné zachytit případné přednádorové či nádorové změny a dodatečně provést širší excizi do zdravé tkáně. Na vašem místě bych se, i vzhledem k rodinné anamnéze, přikláněla k chirurgickému odstranění znaménka. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: