Opakující se angíny

Dobrý den, jsem zoufalá a prosím o radu. Je mi 35 let a letos mě začaly trápit opakující se angíny. Jako malá jsem na angíny trpěla - měla jsem ji alespoň 1x do roka, v útlém věku možná i vícekrát. V 18 letech jsem dostala mononukleózu a od té doby byl od angín pokoj asi 15 let. Loni jsem ji měla 1x. Letos jsem ji měla už několikrát.4x léčeno antibiotiky, 1x zjištěn z výtěru streptokok, jinak výtěry dělány nebyly. Z krevních testů nic zvláštního, ani mononukleóza nezjištěno. Angíny se začaly vracet po měsíci, nakonec jsem si nechala píchnout Retarpen, který má účinkovat cca 3 týdny, ale do 10 dnů byla angína zpátky. Začala jsem ji ale léčit pouze přírodním sprejem, který jsem aplikovala často a vše se zlepšilo, za týden byl čep pryč a vše v krku krásné - nedostala jsem se vůbec do fáze, že nejde polknout. Když jsem přestala sprej aplikovat, objevil se čep jiný a jsem zase tam, kde jsem byla - můžu jen stříkat. V krku mě ani neškrábe, ale uzliny cítím. A nevím, zda sprej může bakterie zlikvidovala úplně. Jde-li to vůbec. Beru i homeopatika. Praktický lékař i ORL mi řekli, že není jiná možnost, než odstranění mandlí, protože se mi bakterie zřejmě schovává v nějaké kryptě a nebo že mandle již neplní svojí funkci. Na imunologii prý jít můžu, ale řeknou mi prý to samé. ORL mluvil o 3 Retarpenech, praktický, že stačí jeden a ten stejně jen oddálí další angínu a stejně mi nic jiného, než odstranění mandlí, nezbyde. Tak už jsem tam nešla. Opravdu není jiná možnost? Není možné, že je to jen proto, že nebyla podána dostatečná dávka antibiotik nebo správný druh hned na začátku a bakterie je akorát posílena a rezistentní vůči antibiotikům? Nemůže to být v imunitě? Jak z toho ven? Vždyť operací se nemusí nic vyřešit a můžu mít problémy jiné. Jsem nervózní také proto, že jsem vlastně stále infekční a mám dvě malé děti. Zatím to ode mě nikdo nechytl, manžel ani děti, ani kolegové v práci, ale mám pořád strach. Nemáte zkušenost, že to šlo u někoho vyléčit bez odstranění mandlí? Opravdu na to jít nechci!!! Děkuji předem za Vaši odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Zdeňko. Chápu Vaše váhání, ale řekl bych, že Vám lékaři dali celkem adekvátní radu. Odstranění mandlí je standardní zákrok, který je spojen s malým rizikem komplikací a chybění mandlí nevede k poruše imunity nebo jiným navazujícím problémům (opakované vzplanutí infekce ve špatně fungující mandli naopak vadí...). Ovšem to, zda půjdete či nepůjdete na operaci je samozřejmě zcela na Vašem rozhodnutí a je řekl bych celkem bezpečné zvolit ještě vyčkávací taktiku (pokud průběh angín nebyl komplikovaný a krevní testy byly bez známek celkového vlivu infekce) - rozhodnutí o operaci záleží na mnoha aspektech - zda záněty byly opravdu bakteriálního původu (čepy neznamenají nutně streptokokovou infekci...), ta tom jaká jste brala ATB a v jaké dávce (spíše než injekční penicilin je myslím vhodné zkusit jiný typ antibiotika než standardně používaný "obyčejný" penicilin - ten je sice na streptokoky velmi dobře účinný, pokud je podán v dostatečné dávce a délce, problém může být ale v tom, že se lék nedostatečně dostane do místa, kde se bakterie v mandli "schovává" - jiné druhy antibiotik na tom v tomto ohledu mohou být lépe), je možno zkusit v léčbě léky podporující slizniční imunitu (možno domluvit s prakt. lékařem) aj. Co se týče infekčnosti - ta sice je v době akutních potíží podstatná, ale při použití antibiotik velmi rychle mizí a vhodnými hygienickými opatřeními přenosu účinně předejdete (rouška, hlavně ale mytí rukou). Je také možné, že zdrojem opakované infekce jsou naopak Vaše děti (jak jsou velké?, chodí do kolektivního zařízení) - "nosičství" streptokoka je u dětí běžné a u opakovaných angín v rodině je na místě zvážit provedení výtěru i ostatním členům a zvážit přeléčení - to sice jistě není všeobecně doporučitelný postup (vzhledem k tomu, že nosičství bývá přechodné a není samo o sobě pro danou osobu nebezpečné, zatímco s léčbou antibiotiky je spojena řada rizik...), ale je vhodné to zvážit (v takovém případě v koordinaci s pediatrem). Postup tedy proberte s praktickým lékařem, který zná celou situaci nejlépe.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
 
Kam dál
Naposledy čtené: