Panická porucha

Vážená paní Hlavačková, v létě jsem Vám psal ohledně fyzických problémů, co jsem měl. Doporučila jste mi provést patřičná vyšetření s tím, že se zároveň domníváte, že jde o panickou poruchu. Nakonec se to potvrdilo. Tato nemoc je otravná a velice nepříjemná. Moje ataky jsou poněkud zvláštní, mám strach z epilepsie a z EP záchvatu. V rodině mám epileptičky: sestru, matku, sestřenici, babičku,... (pouze ženy, o mužích nevím). Byl jsem i na neurologickém vyš. i EEG a vše dopadlo dobře. Na chvilku mě to uklidnilo, ale teď z toho mám strach zase. Bojím se dívat kamkoliv do blikajícího světla, vyhýbám se hlasitým zvukům, atd.. zkrátka podnětům, co mohu EP záchvat vyvolat. Nechodím se ani nikam bavit (je mi 19), protože mám strach právě z fotosenzitivní EP. Připadám si jako hypochondr, ale nedokážu se toho zbavit, když jsem někde na párty, kde je stroboskop mám strach a začnu si vyvolávat pocity aury, kolikrát jsem musel utéct, protože to bylo moc silné, ale nikdy k žádnému záchvatu nedošlo. Nikdy před tím, jsem takový strach neměl, začlo to až když jsem byl se sestřenicí na párty, kde byl silný stroboskop a ona jako 15 let "vyléčená" dostala velký křečový záchvat. Najednou jsem od té doby začal mít strach, že by se to mohlo stát i mě. Nevím, zda-li mi na základě toho, co píši můžete pomoci ale položím Vám otázku - jaká je pravděpodobnost, že by se to stalo? I přes to, že mi neuroložka nic nezjistila a dokonce mě i pochválila za hezký graf na EEG. Je to k zbláznění, je mi 19, za pár měsíců 20 a já už se půl roku nešel nikam pobavit. Je to hrůza! Moc děkuji předem za odpověď a přeji krásné dny. PS: užívám antidepresiva, ty zmírňují mé ataky v běžném životě (škola, práce, atp.). Ještě chci zkusit psychoterapii, je to sice nákladné, ale za pokus to určitě stojí! Můj dotaz se asi přímo neurologie netýká, spíše hledám jakousi útěchu a zprávu odborníka

Odpověď odborníka:

Panická porucha a epilepsie jsou dvě různé choroby, nemají spolu nic společného. Byl jste vyšetřen na EEG, zde jistě proběhla i fotostimulace, nález byl negativní. Takže pravděpodobnost vzniku epil. záchvatu je malá. Musíte tedy překonat vaše obavy, k tomu je psychoterapie jistě vhodná.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: