Panická porucha a deprese

Dobrý den, jmenuji se Petr je mi 27let a od začátku roku trpím panickou poruchou. Nejdříve jsem dostával silné záchvaty, kdy jsem nevěděl co se mnou je, bušení srdce, zvracení, potíže s dýcháním a při první atace jsem ochrnul na nohy i ruky, mně museli doslova obléci a odvézt. Po mnoho vyšetřeních a týdenním pobytu v nemocnici, vše uzavřeli jako panické záchvaty. Začal jsem docházet k psychiatrovi byly mi nasazeny léky, argofan,buspiron,citalec a mirtazapin. Důvod proč píšu je ale ten že se stále někdy cítím hrozně mám strašné deprese cítím bezmoc, beznaděj že jsem odpad společnosti a jsem tu jen na obtíž. Mnohokrát jsem uvažoval o sebevraždě a jednou jsem se o ni pokusil, ale nakonec jsem vyměkl. Nevím co s tím mám už dělat rozpadl se mi život, nemohu dělat ty věci co dřív a dochází mi síly a trpělivost při tomhle boji. Vystřídal jsem mnoho léků a chodím na psychoterapie, ale výsledek není žádný, prosím poraďte mi co mám dělat už si nevím rady, jako bych se toho už nemohl zbavit pořád mně to omezuje. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Patře, na základě své zkušenosti s klienty s touto poruchou Vás chci podpořit, abyste léčbu nevzdával. Při léčbě je nutné kombinovat jak vhodnou medikaci danou psychiatrem, tak psychoterapii s psychologem, která je zaměřená na pochopení příčin a jejich odstranění z vaší minulosti (často úzkostnost patřila i k životu Vašich rodičů a prarodičů) - tj. hlubinnou terapii a bodyterapii, a zároveň na nácvik a fixaci vhodných postupů ke zvládání aktuálního stavu paniky (kognitivně behaviorální terapie - nácvik chování a používání afirmací). Je tedy nutné terapeuticky pracovat jak s osobnostní strukturou (bodyterapie, hypnóza,..), tak i nácvikem zvládání úzkosti. Kombinace všech těchto přístupů vede po určité době ke snížení vegetativních příznaků, následně ke zvládání úzkostných pocitů a ve výsledku i snížení míry úzkostnosti. Při zhoršení obtíží je vodné zvážit i hospitalizaci, dlouhodobější léčebný program zaměřený na Vaše problémy. Přeji Vám, aby Vám stále život stál za to, ho žít! Nevzdávejte to, hledejte další léčebné cesty, úzdrava je možná. Je potřeba trpělivosti a chuti žít.

Mgr. Diana Valečková
Mgr. Diana Valečková

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Privátní psychologická a terapeutická praxe

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Cévní mozková příhoda
Články: Cévní mozková příhoda
Cévní mozková příhoda (CMP...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Červovitý přívěsek, který...
Karpalní tunel
Články: Karpalní tunel
Bolest v oblasti zápěstí...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: