Pcos a antikoncepce

Dobrý den, pane doktore, měla bych na vás dotaz. Již od puberty jsem měla nepravidelnou, bolestivou menstruaci obvykle kolem 38-50 dní, akné, nejprve jsem brala Proveru na zpravidelnění cyklu, přesto ne vždy byla menstruace pravidelná (zhruba), pak jsme se domluvily na antikoncepci Chloe i s přihlédnutím k mému akné. Od 17ti se léčím se sníženou fcí štítné žlázy, když jsem přešla na dospělou endokrinologii, byl mi zjištěn syndrom PCOS (dle krve). Antikoncepci beru již 5 let a nyní uvažuji, že bych ji vysadila, žádného partnera dlouhodobě nemám a také se i bojím, jestli je dobře užívat hormony tak dlouho. Na druhou stranu bych se nechtěla vrátit k nepravidelné, bolestivé a mnohdy i silné menstruaci a zhoršení akné. Lze léčit nepravidelnou menstruaci i jinak než antikoncepcí? Případně jsem uvažovala o změně antikoncepce na nějakou "šetrnější" s o něco méně hormonama. Co byste mi poradil vy? Jinak se léčím ještě s vysokým tlakem, váhu mám normální. Děkuji za radu

Odpověď odborníka:

Nepravidelný cyklus jinak než hormonálně nelze léčit, je možno zkusit Mirelle, je nízkodávkovaná, otázka je, zda nízká dávka hormonů bude stačit na udržení cyklu, ale za pokus to stoji. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: