Pcos - reaktivni hyperinsulinemie

v 18 letech mi byl diagnostikovan PCOS. Ted mi je 36 let, jsem matkou sestiletych dvojcat, v tehotenstvi jsem mela gest. diabetes, pichala jsem si insulin. V soucasne dobe mi byla diagnostikovana hyperinsulinemie s hypoglykemiemi. hodnoty ogtt testu jsou glykemie: na lacno 91, po 30min 203, po 60min 210, po 90 min 181, po 120min 110, po 180min 40, insulin na lacno 14, po 30 min 187, po 60 mi 491, po 90 min 609, po 120 min 218, po 180 min 45. vysledky jsou uvadeny v jinych jednotkach, nebot ziji v zahranici. Velmi by me zajimal vas pohled na lecbu metforminem v tomto pripade. Moc dekuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v úvodu Vašeho dotazu píšete, že jste měla hypoglykémie - předpokládám, že jste měla na mysli hyperglykémie, tj vyšší hladiny cukru v krvi a ne nižší (i taková nemoc totiž existuje, tam se ale nedělá test oGTT, ale test lačnění). Podle oGTT testu máte hladiny cukru v normě, tudíž jednoznačná indikace léčby metforminem není, nicméně pro další postup jsou důležité také informace o tom, jakou máte hmotnost, obvod pasu, krevní tlak, hladinu tuků v krvi, hladinu tzv. glykovaného hemoglobinu, resp. jestli plánujete další těhotenství. Při nadváze se na prvním místě doporučuje navýšit pohyb a zredukovat hmotnost, to samotné většinou hyperinzulinémii upraví, někdy se nasazuje metformin právě u PCOS, pokud je problém s plodností (zlepšuje metabolizmus ve vaječnících). Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: