Podezření na pcos

Dobrý den, po několika letech jsem se rozhodla v 18 vysadit antikoncepci. Po vysazení jsem však nedostala menstruaci, a tak jsem šla ke své gynekoložce. Ta mi udělala krevní testy a řekla, že vše je v normě. Poté mi předepsala Orgametril na úpravu cyklu a přivození ovulace. Zpočátku jsem brala 2 tablety, teď už beru jen 1 tabletu. Doktorka mi předepsala 2 balíčky, tj. na 6 měsíců. Mám podezření na PCOS, protože se u mě dostavila absence menstruace, poté mám ochlupení např. u pupíku nebo knírek. Problémy s menstruací mám už od 14 let, kdy jsem začala brát Chloe, abych upravila cyklus a zlepšilo se mi akné. Teď, jelikož už neberu antikoncepci mám děsivé akné jak na obličeji tak na zádech. Mohla byste mi prosím poradit co s tím, jakou mohu mít diagnozu? Jak je to s plodností? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, od začátku máte problémy s pravidelností menstručního cyklu, podle popisu by se mohlo jednoa o tzv PCO syndrom, který je způsobený vyšší produkcí mužských pohlavních ormonů - androgenů. Ten se řeší užíváním vhodné antikoncepce a pokud chce žena otěhotnět, úpravou cyklu a event. stimulací ovulace. Pokud plánujete těhotenství, obraťte se na svou gynekoložku a ta Vám nasadí vhodnou léčbu. Pokud nechcete otěhotnět, máte nasazenou terapii na úpravu cyklu a pokud na této léčbě cyklus normálně běží, pokračujte v ní dále.

MUDr. Renata Kavanová
MUDr. Renata Kavanová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: soukromá praxe My.Gyn, s.r.o.

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: