Pravděpodobnost otěhotnění

Dobrý den, chci se zeptat čistě informativně, jak je možné, že jsem před otěhotněním chráněná i během sedmidenní pauzy(7 dní bez pilulky!), když během cyklu při zapomenutí pilulky o více než 12 hodin její účinnost klesá a objevuje se pravděpodobnost otěhotnění. Dále bych se chtěla zeptat, jaká je pravděpodobnost otěhotnění, když antikoncepci užívám, ale během sedmidenní pauzy jsem jeden večer zvracela a o tři dny později měla nechráněný pohl. styk (první pilulku z dalšího platička beru až den poté). Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, během 7 denní pauzy jste spolehlivě před otěhotněním chráněna z toho důvodu, že dojde k zablokování ovulace vlivem předchozího užívání antikoncepčních tablet. K zablokování ovulace je třeba pravidelně využívat všechny aktivní tabletky z platíčka, pauzu nelze prodloužit nad 7 dnů, pak účinek antikoncepce klesá. Zvracení může snížit antikoncepční účinek jen tak, že vyzracíte nevstřebanou tabletku. Tedy když zvracíte během pauzy, zcela logicky nemůže dojít k ovlivnění spolehlivosti antikoncepce, žádnou tabletku nemůžete vyzvracet.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: