Předávkování vigantolem?

Pane doktore, chtěla jsem požádat o radu: mám dceru 23 měsíců, bez nějakých chron. zdravotních problémů. Před 14 dni, když jsme byli na očkování, jsem se naší dětské lékařky ptala na Vigantol, že už nám dochází ..... a až tehdy jsem se dozvěděla, že už jsem ho půl roku neměla dávat. Dávali jsme pravidelně 1 kapku večer, i přes léto (tj. do 22 měsíců věku) - jelikož nám nikdo na 18timěsíční prohlídce neřekl, že už máme skončit a nás nenapadlo samotné se po tom pídit. Teď se mi to rozleželo v hlavě a mám hrozný strach, jestli jsme tím dceři nemohli ublížit - poškodit ledviny, kalcifikace srdce a cév..... jak píší u předávkování vit.D. Dcera stále pije i dost kojeneckého mléka (3xdenně cca 180 ml; někdy se vzbudí i v noci na 4.dávku). Neměla bych požádat lékařku o nějaké vyšetření krve, ledvin atd.? Předem velmi děkuji za odpověď. Dost jsem se tím vyděsila. Díky. H.L.

Odpověď odborníka:

Paní Hano!
Dovoluji si ocitovat část textu z SPS Vigantolu: "Prevence křivice u dětí a zdravých novorozenců: U zdravých novorozenců se podává 1 kapka denně (500 IU vitamínu D3); u předčasně narozených dětí: 2 kapky denně (1 000 IU vitamínu D3).
Děti mohou užívat Vigantol olej od druhého týdne do konce prvního roku života. Ve druhém
roce je další preventivní léčba Vigantolem doporučována obzvláště během zimních měsíců.
Kojencům a malým dětem se kapky podávají na lžíci mléka nebo kaše. Nedoporučuje se
přidávat kapky do dětské lahve nebo do většího množství kaše, neboť tak není zaručeno
podání plné dávky. Starší děti a dospělí užívají Vigantol olej v polévkové lžíci s tekutinou."
Dle mého názoru se tedy nemusíte obávat při podávání 1 kapky denně předávkování. Naopak se ukazuje, že přísun vitaminu D je důležitý i pro správnou funkci imunitního systému. Tedy jej buď klidně doberte, nebo teď dejte pauzu a začněte dávat třeba od října či listopadu - přes zimní měsíce. S pozdravem MUDr. Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Předávkovaní Vigantolem | Od: Anna | 24.9.2015 19:33
Dobrý deň pán MUDr. Kadleček,
v mojom prípade by som Vás poprosila o
odpoveď, či je možné ublížiť bábätku pri požívaní
vigantolu nepraveídelnou formou. Často sa mi
stáva, že ho zabudnem dcérke podať (teraz má
16. týždeň). Niekedy jej ho nedám ani 2-3 dni a
potom sa mi stalo, že som je pár krát dala po 4-
kvapky naraz. Je to nebezpečné...? Opakovať, to
už určite nebudem! Budem dodržiavať
pravidelnosť, len by som chcela vedieť, či som
svojmu dieťaktu takýmto sposobom niečo
nenarušila - neublížila. Veľká vďaka za odpoveď.
reagovat
re:Předávkovaní Vigantolem | Od: uLékaře.cz | 25.9.2015 09:43
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x