Přetahování předkožky u dětí

Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o radu a děkuji za Váš čas při zodpovězení mého dotazu. Mám 3,5 letého syna, kterému nejde u přirození přetáhnout předkožka. Cca před 3 týdny šla přetáhnout asi čtvrtina, poté však nějakým nedopatřením kůžička popraskala a my nějaký čas, aby se zhojily prasklinky, nepřetahovali. Nyní chceme přetahovat opět, aby se uvolnila, ale vrátila se zpět a není vidět ani kousek části přetažení. Bude to pravděpodobně tím, že jsme udělali pauzu a nepřetahovali. Pane doktore, prosím Vás, chtěla jsem se Vás zeptat, půjde předkožka přetáhnout, když se takto po popraskání vrátila? Na 3 leté prohlídce mi pediatrička řekla, že předkožka se uvolňuje a není potřeba žádný chirurgický zákrok. Na prohlídce jsme však byli ještě před popraskáním. Syna nic nebolí, nechá si předkožku přetahovat. Nemusím mít tedy obavu a můžeme zkoušet uvolňovat opět znovu? Čím bych měla případně pomoci uvolnění předkožky? Napadlo mě, promazávat olejíčkem od zn. Weleda a poté se pokoušet přetahovat. Četla jsem také, že pomáhá na uvolnění mast Dermazulen, je to tak? Co by jste mi, prosím, doporučil. Chci samozřejmě opět trpělivě přetahovat a nezasahovat chirurgicky. Ještě prosím o Váš názor ohledně mého mladšího syna - 8 měsíců starého. Kdy bych měla začít přetahovat předkožku u něho, abych toto nezanedbala? Velice si vážím Vašeho času a děkuji za Váš čas a rady.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, asi do dvou let věku by se měla nechat předkožka na pokoji. Poté se začíná přetahovat. Chirurgický zákrok je vhodný u předkožky nezdravé - zjizvené. Na zúženou předkožku se aplikují kortikoidní masti - hydrocortison atd...

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
-7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: