Prolaps dělohy

Dobrý den, jsem 8 měsíců po druhém porodu. První před čtyřmi lety. Při šití poporodního poranění, které nebylo údajně nijak velké, mi lékařka řekla, že mám trošku vyhřezlou pochvu. Když jsem se doma podívala do zrcátka, viděla jsem jakési kousky neforemné sliznice, jakoby špatně srostlé poševní stěny. Na gynekologické prohlídce to lékařka nekomentovala a když jsem se jí na to zeptala, řekla mi, že to není zase tak moc a že jsem v té době 4 měsíce po porodu a je to brzy. Řekla mi, že mám cvičit svalové dno pánevní. Cvičím, ale vzhledově se mi zdá, že je to stejné a co se týče močení, trošku inkontinence stále od porodu trvá, hlavně při nachlazení a někdy nestačím doběhnout. Stolice problém není ,ale od prvního porodu mám fisury konečníku. Ráda bych věděla, jestli je šance na zlepšení pomocí cvičení či jinak a v jakých situacích se dělají nějaké plastické zákroky. Je mi 30 let a další děti již neplánuji.Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Julie, po každém porodu dojde k určitému natažení poševních stěn a trvá různě dlouhou dobu než se stav upraví. Některým ženám ale zůstává ochablá poševní stěna i déle po porodu a ta pak může znamenat problém. Do 2 let od porodu se většinou stav poševních stěn sleduje, ale pokud by vám způsobil pokles poševních stěn problém - třeba inkontinenci jak moči, tak stolice, nebo bolesti v podbřišku, či páteře, tak je vhodné vyšetření na specializovaném pracovišti, kde vás odešle (klidně i na vaší žádost) vaše gynekoložka. Pokud v průběhu porodu dojde k hlubokému poranění, nebo není poranění řádně ošetřeno, nebo se i dobře ošetřené poranění špatně zahojí, tak může být nutný chirurgický zákrok a plastika poševních stěn. Cvičení svalového dna pánevního má určitý efekt, ale většinou nedokáže pokles stěn pochvy nějak výrazně zlepšit. Já bych vám doporučila se domluvit s gynekoložkou, aby vás odeslala na vyšetření na vyšší pracoviště a podle toho by se zjistilo, zda je nutná chirurgická léčba, nebo je možné ještě vyčkat. Máte už po 2 porodech, děti už dlaší neplánujete a tak by pro vás mohlo být nejlepším řešením udělat poševní plastiku ještě před tím než se porodní poranění zcela zhojí (to trvá i rok po porodu). Mějte se hezky.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Otěhotnění v době menstruace: vzácné, ale možné!
Články: Otěhotnění v době menstruace: vzácné, ale možné!
Asi každá žena občas dumá...
Užíváte antikoncepci? Nekuřte!
Články: Užíváte antikoncepci? Nekuřte!
Neumíte si představit ranní...
Roztroušená skleróza
Články: Roztroušená skleróza
Roztroušená skleróza (RS...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Bolest břicha po jídle? Na vině může být slinivka!
Články: Bolest břicha po jídle? Na vině může být slinivka!
Běžné zažívací obtíže lidé...
Radioterapie kůži velkou radost neudělá
Články: Radioterapie kůži velkou radost neudělá
Radioterapie neboli léčba...
Předoperační vyšetření
Články: Předoperační vyšetření
Předoperační vyšetření je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: