Psychóza

Už jste mi v poradně dvakrát skvěle poradili, tak na začátek bych chtěla moc poděkovat. Měla bych 3 otázky: Před dvěma lety mi byla diagnostikována akutní přechodná psychotická porucha po těžké a náhlé atace.Brala jsem 2 roky Zyprexu a postupně ji podle lékaře vysadila.Chtěla bych vědět, např. podle statistiky, jestli je možné říct, že pokud se nemoc nevyskytne do určité doby - třeba za několik měsíců nebo let, jestli je možné považovat člověka za zdravého nebo jestli tu to riziko onemocnění je po celý zbytek života. Další otázka, jak má vypadat životospráva, udělám maximum proto , abych už léky nikdy nemusela nasadit, ale zároveň bych chtěla prožít normální život, tak mě zajímá, zda můžu pít trochu alkohol nebo vůbec a jak dlouho minimálně má trvat spánek, pokud je to důležité? Stresům se také vyhýbám. Poslední otázka: Jaká je pravděpodobnost, že pokud otěhotním s partnerem, který neměl poruchu, naše dítě může onemocnět? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Anno, k Vašim mnoha otázkám - možná bych to shrnula - byla-li diagnostikována přechodná psychotická porucha, ale jste již delší dobu , např. dva roky, bez léků a cítíte se dobře, bez větších výkyvů, je pravděpodobné, že by nemoc mohla dát pokoj ,ale je zároveň potřeba dodržovat základní principy duševní hygieny. Nepřetěžovat se, pravidelně odpočívat, mít i pohyb a přiměřený sociální kontakt. S dědičností to není tak nebezpečné, pokud budete mít zdravého partnera.Dopřejte si pravidelný denní režim s dávkou pohybu,odpočinku a práce, nejlépe každý den podobný nebo stejný.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: