Riziko infekce skrz ranku?

Dobrý den, paní doktorko, předem se omlouvám za svůj asi hloupý dotaz. Jsem velmi úzkostný člověk a jak mě nějaká myšlenka vleze do hlavy, ne a ne se jí zbavit. Nyní jsem těhotná a je to s těmi mými úzkostmi 100x horší. Chtěla jsem se prosím zeptat, jaké je riziko nákazy nějakou závažnou infekcí v situaci: Byla jsem na odběru krve. Hned jak vyjdu z nemocnice a sedám do auta - vypadává mi složený savý čtvereček zpod náplasti a zůstává na ruce náplast, v místě polštářku hodně odfouklá/zvednutá, jelikož tam předtím byl složený onen čtvereček...v té chvíli mě nedopatřením malá dcerka při nasedání do autosedačky kopne špinavou botou zrovna do místa náplasti. A mě hned napadlo - jak jsme byly zrovna v nemocnici, kde jsem si říkala mohla "chytit" na tu botu cokoliv - že jsem pod tou zvedlou náplastí měla úplně čerstvou ranku a jestli jsem tím pádem nemohla přes tuto ranku chytit nějakou závažnou infekci. Jak je to prosím s tou "poodběrovou rankou" - když už mi netekla krev, dá se říci, že už byla "brána pro vstup infekce" zavřená nebo ne? A obecně prosím: když má člověk na ruce ranky typu záděra a tak, ze kterých neteče krev, ale nejsou zhojené,pokryté strupem..... je riziko vniknutí tudy infekce do těla? (obávám se samozřejmě takových infekcí jako jsou žloutenky či HIV...). Předem velmi děkuji za odpověď. Hezký den. I.S.

Odpověď odborníka:

Riziko infekce je velmi nízké. Infekce se nejčastěji dostane do rozsáhlých, hlubokých poranění. Pokud je rána kryta strupem, infekce nehrozí.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: