Snížená imunita, chronické záněty a chronický průjem

Dobrý den, je mi 25 let a odmala trpím na časté angíny, chřipky a střevní problémy (průjem, nadýmání, křeče v břiše). Jsem neustále unavená, bolí mě hlava, klouby i svaly. Všechno mě hned vyčerpá a díky svým zdravotním problémům trpím i psychicky. Před 3 měsíci mi lékaři zjistili latentní formu celiakie a asi 10 let trpím nesnášenlivostí laktózy. Držím přísnou dietu, jím Hylak, laktobacily, když musím do práce nebo do školy a je mi hodně zle, vezmu si Enterol nebo Smectu. Před půl rokem jsem vysadila Imodium, na které jsem si jednu dobu navykla takovým způsobem, že jsem denně spolykala 6 tablet, abych vůbec byla schopná někam jet. Takto závislá na Imodiu jsem byla asi 3 roky. Musím říct, že na Imodium jsem si zvykla v době, kdy jsem se dostávala z campylobakterie, kterou jsem dostala v jedné restauraci. Podle lékařky zabrala hned první antibiotika, mě se ale od té doby problémy rapidně zhoršily a ne a ne se těch průjmů zbavit. Nyní už tak vysoké dávky žádných léků proti průjmu neberu. Neustálé průjmy, řídká a častá stolice (3 - 4 za den) mě však nepřestaly. V pubertě mi byl diagnostikován zánět štítné žlázy. Před 10 lety jsem trpěla na opakované angíny a po poslední léčbě zůstaly mandle zvětšené (tak, že se vzájemně dotýkají). Trápí mě neustálá tvorba hnisajících a páchnoucích čepů, krvácení mandlí a také bolesti při polykání. Napadlo mě, jestli nemůžou mé průjmy souviset se zánětem mandlí. Stále zvažuji odstranění krčních mandlí, ale jsem na vážkách. Jaký na to máte názor? Předem vám moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, za všemi Vašemi problémy by mohla být nepoznaná celiakie. Píšete, že diagnosa byla stanovena před 3 měsíci. Zřejmě tedy zatím pouze 3 měsíce dodržujete striktní bezlepkovou dietu. Někdy trvá i rok po stanovení diagnosy, kdy se začne imunitní regenerovat a začne fungovat tak jak má. Doplnila bych imunologické vyšetření, celiakie se může pojit i s jinými autoimunitními onemocněními, která by se měla vyloučit. Zatím bych tedy s odstraněním krčních mandlí vyčkala a soustředila bych se na co nejpřísnější dodržování bezlepkové diety, která by měla vést k celkovému zlepšení Vašeho zdravotního stavu..

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: