Solídny nodulus 9mm nepravidelného tvaru v pravom hornom laloku

Dobrý deň.Pri Ct chrbtice mi našli ako vedlajší nález spomínaný nodulus.Potom som bola na RTG,kde ma dr.upokojovala,že sa jej to nezdá na nádor,skôr na TBC.Neviem,myslím že ma nechcela vystrašiť ešte viac,lebo som vyzerala na zrútenie.Nemám žiadne príznaky,okrem bolestí v okolí pravej lopatky,kvoli čomu so aj bola na CT Th chrbtice-s výsledkom spondylartroza a poroza skeletu.Bolesti neustupujú a začínam ich dávať do súvisu s tým plúcnym nálezom.Teraz čakám na CT plúc a mám neskutočný strach.Tá TBC sa mi nejako nezdá,neviem kde a kedy by som k nej prišla.Popis RTG od Dr.v pravom pl.hrote pachypleura,v oboch dol.a stred.pl.poliach zmnožená pruhovitá škvrnitá kresba,srdce nezv.,híly primerané,bránice diff.,uhly volné.Som fajčiarka.Musí to byť niečo vážne?

Odpověď odborníka:

Milá Lubico, zkuste se upokojit. V tento okamžik se nic neděje, alespon ne nic, o čem bychom věděli ! I pokud by se jednalo o nádor, pak 9 mm je opravdu maličká velikost, která by jistě byla snadno vyřešitelná. TBC lze chytit i v dopravním prostředku, s tím si nelamte hlavu. Může se jednat o zmnožení cévní kresby, sumaci měkkých tkání, výrustek na kosti promítající se do obrazi plicního nodulu... prostě rtg snímek takovou malou rezistenci není schopný blíže rozlišit, takže opravdu, zkuste se nestresovat, jistě nepůjde o nic vážného.

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: