Strach z vyšetření, koloskopie, halucinace po uklidňujícím léku

Moc vam dekuji ,ze prostrednictvim netu se vas mohu zeptat .Je mi 28 let a pred tremi roky po nocnich strevnich zachvatech jsem byl objednan na kolonoskopii.Pred tim to strasidelnem horovem vysetrenim jsem vyhledal psychiatra, ktery mi predepsal lek ,ktery muj strach z ruznych vysetreni jen prohloubyl. Rano jsem mel po poziti leku halucinace do te doby ,ktere jsem znal jen z filmu. Nejhorsi na tom vsak bylo ,ze i presto jsem si uvedomoval ,ze specham do práce. V domneni ,ze delam dobře abych se probral jsem vzal sprchu a pustil jsi na hlavu v zimnim obdobi ledovou vodu. Pichlo mne v hlave a od te doby do dnes smrka krev z jedni dirky spojene s bolesti na temeni. Byl jsem u neurologa. Po me skusenosti s leky mne premluvil jen na nativ ct bez kontrastni latky ,protoze vydel ,ze bych to proste nerozdychal a byl diky bohu bez nalezu.Bolest v hlave se da vydrzet ,ale je neprijemna a strevni nocni zachvaty do mdlob 1-3 do roka take stale trvaji. Moc Vas prosim jsem zoufali zadny psychiatr i po 3 letech mne nedokaze zbavit strachu z vysetreni . Dokazu jen dat krev a vydrzim rentgen bez v pravovani kontrastnich latek do zil.Je mi zle na omdleni jen kdyz dostanu injekci od zubare To jsem nikdy nemel, nez jsem si polil hlavu ledovou vodou, tak jsem zvladl ,treba tri vpichy anestezie ,kdyz my trhaly zub.Napiste mi jeste jednou prosim jestli existujou nejaka vysetreni a odbornici kteri semmnou budou mit trpelivost. Prece me nas system nenecha zemrit . Opravdu jen prezivam .Dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, léků proti úzkosti existuje celá řada a samotný gastroenterolog (lékař, který provádí koloskopické vyšetření) může vybrat ten vhodný, nemusíte nutně na psychiatrii. Dále - je nyní asi otázka, jak moc je koloskopie nutná. Neumím si moc představit, co znamenají Vaše střevní záchvaty až do mdlob. Pro bližší porozumění příčině by možná bylo vhodné, kdybyste přímo při záchvatu vyhledal lékaře - i si zavolal záchrannou službu, zejména pokud obtíže vedou až k mdlobám. Možná bude i potřeba být vyšetřen na oddělení vnitřního lékařství (interna), aby se obtíže objasnily. K bolení hlavy po sprše - pokud jste si osprchoval hlavu normálně v teplé koupelně, a ne venku na dvorku, je jedno, že venku byla zima. Při tepelném šoku mohlo dojít k prudkému stažení některé z cévek v nose nebo vedlejší nosní dutině, což mohlo vést k jejímu poškození. Ale je zvláštní, že obtíže přetrvávají i dále, že se sliznice nezahojila (?). V této souvislosti doporučuji vyhledat ORL (ušní-nosní-krční) lékaře, aby vyšetřil otázku smrkání krve spolu s bolestí temene (mě teď napadá zánět čelní dutiny nebo dutiny v klínové kosti, ale to je jen domněnka, vyšetřuje to ORL lékař). Takže - doporučuji vyhledat ORL lékař ohledně krvácení z nosu a bolestí hlavy, praktického lékaře nebo rovnou internistu ohledně střevních záchvatů, a pokud by Vás postihl akutní záchvat, vyhledat lékaře okamžitě, klidně "volat záchranku". pokud jsou obtíže opravdu tak strašné. Co se týká koloskopie a strachu z vyšetření, proberte to s praktickým lékařem nebo internistou, možná koloskopie už není potřeba nebo lze podat léky, které Vás uklidní a nebudou vyvolávat halucinace (opravdu je široký výběr léků).

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: