Streptokok

Dobrý večer, prosim o odpověd na můj dotaz.Byl mi z vytěru nalezen streptokok Beta typu C (2 křížky).Na výtěr jsem šla ze zvědavost, protože mám cca 4 roky hleny v krku. Posledních x let jsem nebyla nemocná,neprojevují se u mě chřipky ani anginy, nebývám ani nachlazená,zvýšenou teplotu jsem neměla ani nepamatuju - jen ty hleny mě obtěžuji. Jsou průhledné.Proto mě nález překvapil. Doktor hrozí,že prý je to velmi nebezpečný typ streptokoka,ale sám lékař se mě nezeptal, jestli mam nějaké vážné obtíže,prostě mě odbyl a dal penicilin. Hleny mi v létě při pobytu u moře uplně zmizely.Pak se znovu ukázaly. Má cenu se z toho streptokoka obávat?hrozí mi nebezpečí??Poslední dobou se u mne obě vují stavy úzkosti,nevim jestli to má přičinu s tim streptokokem. děkuji Vám

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jste byla přeléčena penicilinem, a i ta přřetrvávalo zahlenění, tak bych léčbu antibiotiky neopakovala, zvlášť pokud nemáte teploty , v krku nebolí. Spíše bych doporučovala alergologické vyšetření, příčina trvalého celoročního zahlenění může být např. u alergie na roztoče, zvířecí alergeny, na plísně. Pokud Vám dělal dobře pobyt u moře, můžete si sliznice pravidelně zvlhčovat mořskou vodou, nebo Vincentkou - dá se běžně koupit v lékárně.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: