Streptokok

Dobrý den, z výtěru z krku mi byl zjištěn beta hemolytický streptokok skupiny c a nasazen V penicilin 1.2 biotika na 10 dní. Já na ATB reaguji vždy špatně: průjem, bolesti břicha, pocit na zvracení, nechutenství, kopřivka. Doktor řekl, že nález byl masivní a proto nežádoucí účinky musím vydržet a penicilin brát dále. Jenže po užití penicilinu mám do hodiny tlak v krku, takové tuhnutí v hrtanu, že ani mluvit nemůžu za 3 hodiny to přejde. Lékař si myslí, že je to streptokokem a chce mi nasadit další léky, ale to já už nechci, mám po nich šílené mykózy, že ani chodit nemůžu. Myslíte, že je to streptokokem nebo podrážděným žaludkem z penicilinu? A ještě jedna otázka, možná trochu divná, ale už mám strach a musím se zeptat. Když s přítelem provozujeme orální sex, může mi přenést do pochvy streptokoka nebo můžu mu ho předat na penis já? Moc děkuji za objasnění.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Heleno, nemůžete mít alergii na penicilin?? Kopřivka, tlaky v krku, zhoršené mluvení a dýchání by mohlo být projevem alergie. V takovém případě byste peniclinové antibiotikum brát neměla. Rozhodně se nedomnívám, že by Vámi popisované příznaky měly být způsobeny streptokokovou infekcí. Co se týče Vaší otázky na orální sex, nejsou streptokokové infekce pochvy a penisu typické a spíše předpokládám, že k žádnému nakažení takto dojít nemůže.

MUDr. Michal Černý
MUDr. Michal Černý

Specializace: Ušní, nosní, krční

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: