Streptokok

Chtěla bych se Vás pane doktore zeptat. V březnu jsem prodělala anginu - doktor mi předepsal penicilin, hned po měsíci se u mě ale objevil v pochvě a i v krku streptokok. Předepsal mi antibiotika Penbene. Po kontrolním výtěru bylo vše v pořádku. Nyní mne ale opět pobolívá v krku, cítím se unavená a objevil se u mne výtok z pochvy, co jsem měla v době, kdy u mně byl zjištěn streptokok. Bojím se, že se opět vrátil. K lékaři jdu až kolem 20 května (lékař je na dovolené). Zasílám Vám také skeny prvních lékařských zpráv. Jsem už bezradná. Od nového roku jsem měla již 3 antibiotika na angínu a 2x na zub...

Odpověď odborníka:

Paní/slečno Barboro. Vaše opakované potíže mě velmi mrzí, ale bohužel Vám asi takto přes poradnu příliš nepomohu - stav je nutné řešit s tím lékařem, který má veškeré informace o Vašem zdravotním stavu a o dosud proběhlé léčbě, jen tak lze posoudit blíže, proč se problém vrací a jaká je jeho skutečná příčina. Z přiložených mikrobiologických nálezů není možné na 100% říci, že příčinou problémů jsou dané bakterie - streptokoků je více typů, některé se jak v krku, tak v pochvě mohou (třeba přechodně) zjistit i u zdravých osob a typický vyvolavatel angíny - "spálový" streptokok v nálezech chybí a i výsledek krevních testů svědčí spíše proti tomu, že by příčinou první angíny byl tento původce. Výtok z pochvy může být spíše důsledkem antibiotické léčby (v dotazu přesně neuvádíte, jak šly potíže po sobě...). Také je nutno posoudit roli stavu vzniklého po vytržení zubu (zmiňujete v dalších dotazech - spojení s nosní dutinou) - to může v přetrvávání zánětu v oblasti horních dýchacích cest hrát podstatnou roli... Takže bych doporučoval, pokud potíže nejsou nějak silné a nemáte celkové potíže (horečka apod.), vyčkat s kontrolou na toho lékaře, se, kterým jste věc řešila předtím, jinak by Váš praktik měl samozřejmě mít v době dovolené zastupujícího lékaře - pokud zamíříte za ním, rozhodně ale při úvaze o opakované ATB léčbě trvejte na opětovném mikrobiologickém vyšetření a na léčbě podle výsledků. Výtok z pochvy zatím zkuste ovlivnit přípravky zlepšujícími poševní mikroflóru (různé volně prodejné v lékárně). Přeji brzké zlepšení stavu!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: