Streptokok v krku

Dobrý den,paní doktorko,mám několik dotazů.Snaše po angíně byl z výtěrů z krku diagnostikován streptokok typu A (je těhotná - ve 20.týdnu,paní doktorka zatím stav sleduje a ATB kvůli miminku nenasadila,rovněž 3,5 letý vnuk má po opakované angíně (prvně nasazen OSPEN, do 3 dnů po dobrání prvních ATB, nasazena další ATB,do 24 hodin,opět teplota nad 38°C cca 2 dny,pak bez teploty),následoval výtěr z krku, nález streptokoka typu A,zarudl a zduřel mu penis,má hnisavý výtok, v moči žádný nález a do třetice byl potvrzen streptokok v krku i synovi. V současné době jsou všichni tři bez ATB. Vnoučkovi odebrala paní dokktorka včera19.11.2013 krev na kompletní vyšetření. Jak postupovat dál ? Nemůže streptokok ničit další orgány, budou si ho předávat pořád,pokud nebudou léčeni? Může vnuk do školky mezi děti ? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Streptococcus skupiny A (neboli Str. pyogenes) může způsobovat vážná onemocnění, a může navodit i trvalé postižení orgánů (srdce, kloubů, ledvin), pokud se akutní infekce neléčí a účinně nevyléčí. To, že se horečka Vašemu vnukovi vrátila krátce po dobrání ATB a objevily se příznaky (tentokrát kožní), je nejspíše projevem toho, že infekce nebyla ATB zcela potlačena. V těchto případech je nutné léčbu opakovat, musí být dostatečná dlouhá (třeba 2-3 týdny, nikoliv pouze 1 týden), někdy je nutné podávat ATB v infúzích do žíly místo tablet, i za cenu hospitalizace. Také je někdy po dobrání ATB vhodné podat tzv. zásobní penicilin injekcí do svalu, několikrát po sobě s odstupem 1 měsíce. Do kolektivu (školky) Váš vnuk nemůže, dokud bude mít známky infekce a/nebo pozitivní testy na streptokoka, musí být nejprve řádně přeléčen. Mohl by nákazu přenést na ostatní děti. U syna a snachy je situace jiná. Nemají příznaky infekce, jsou to tedy tzv. nosiči. Takových osob je v populaci 10-20% a obecně se doporučují neléčit. U Vaší snachy je situace ovšem komplikovaná těhotenstvím. Streptokok se může přenést na plod a ohrozit ho. Proto bych u ní doporučovala výtěr z krku zopakovat, a pokud bude trvat pozitivita, pak léčbu antibiotiky. Streptokok dobře reaguje na penicilinová ATB a ta na dítě v děloze nemají negativní vliv, narozdíl od hrozící streptokokové infekce. U Vašeho syna trochu váhám. Šance, že nosič (nikoliv nemocný) někoho nakazí není velká, nicméně vzhledem k těhotenství jeho ženy a opakovaným infekcím jejich syna by možná léčba ATB také nebyla úplně od věci. Doporučila bych celé rodině navštívit infekční oddělení.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Co se skrývá za pocitem studených rukou a nohou?
Články: Co se skrývá za pocitem studených rukou a nohou?
Pocit studených rukou a...
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Počítačová tomografie (CT)
Články: Počítačová tomografie (CT)
Počítačová nebo computerová...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Kašel: příznak kouření, nebo bronchitidy?
Články: Kašel: příznak kouření, nebo bronchitidy?
Pokud jste silný kuřák...
Krev v moči? Nikdy nejde o banalitu!
Články: Krev v moči? Nikdy nejde o banalitu!
Že vůbec nevíte, jakou...
Bronchitidu signalizuje nejen kašel: poznejte i ostatní příznaky
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: