Streptokok pyogení stále ve výtěru

Dobrý den, prosím o radu. Syn 6 let dostal atb zinat na prasklý zánět ucha, ve výtěru byl streptokok. 29/9 dobral atb, 9 dna na to na mou žádost výtěr. Dnes dle výsledku opět masivní streptokok pyogení. Na orl doporučují atb /na penicilin je alergický a také na Klacit/ Pediatr doporučuje vyčkat s atb, jelikož nemá momentálně potíže. prosím o radu, zda jde v tomto případě o čas a je dobré ihned přeléčit atb, neboje možno počkat co se z toho vyvrbí. Dále jak se řeší v případě, že by i další atb nepomohla. Děkuji. Martina

Odpověď odborníka:

Předpokládám,že první výtěr byl dělán z ucha a druhý z hrdla.
Při zánětu středouší se pyogenní streptokok vyskytuje zřídka,pravděpodobně šlo o streptokoka,který se jmenuje str.pneumoniae.

Doporučuji provést stěr z hrdla s odstupem 3 až 4 týdnů a provést základní laboratorní vyšetření,včetně tzv.ASLO/někdy se uvádí ASO/,kterým se zjistí,zjenodušeně řečeno,zda by pyogenní streptokok mohl způsobit onemocnění v jiné lokalitě,než v hrdle.

Mějte se hezky

MUDr. Ludmila Marie Lahodová
MUDr. Ludmila Marie Lahodová

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Soukromá ORL ordinace, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x