Těhotenství a zvýšená funkce štítné žlázy

Dobrý den paní doktorko, Chtěla jsem se zeptat na váš názor. Ještě stále mám trochu zvýšenou funkci štítné žlázy.(výsledky hraniční jak říkala paní doktorka) V těhotenství jsem měla lehce sníženou funkci(brala jsem cca 4 mesice LEtrox 50, 1-0-0) a po porodu pak se vše uklidnilo a byla jsem bez léků. (cca 9 měsícu po porodu,brala jsem vitaminy pro kojící matky) se to obrátilo na zvýšenou funkci. Paní doktorka mi proto předepsala Propycil 50 a beru 0,5 tablety a 1 tabletu střídavě. Nejnovější výsledky jsou : 20.3 2012 : TSH 0,05mIu/l, fT4 16,0 pmol/l, fT3 5,7 pmol/l Paní doktorka mi proto zvýšila dávku Propycilu na 1 tabletu denne. Jsem z toho velice nešťastná. Chtěla bych zase otěhotnět. a nevím jak se mám rozhodnout nebo co dělat!.Paní doktorka říkala, že je to docela nepředvídatelné co bude v dalším těhotenství (ráda bych třeba cca v létě otěhotněla:) ), jestli se to zase nějak rozjede nebo budu mít zase sníženou funkci a že bych mohla uvažovat i o operaci šťítné žlázy, že by se tím tyto komplikace odstranily. Já pro operaci moc zatím nejsem, ale samozdřejmně přemýšlím, co by bylo nejlepší pro mne a hlavně pro budouci miminko a těhotenství. Chtěla jsem se Vás zeptat, co si myslíte, jaké jsou normální hodnoty? Mám o té operaci třeba uvažovat nebo se to dá v tom dalším těhotenství nějak zvládnout? léky...., kontroly,.....? Četla jsem svým "laickým" okem na stránkách České Endokrinologické Společnosti, že: " Hyperfunkce je v těhotenství vzácná, spíše jde o relaps, vzácněji o první vzplanutí, že se to dá v čas podchytit Propycilem....." Ještě bych ráda dodala, že jsem nikdy se štítnou žlázou problémy neměla. Byla jsem evidovaná spíše preventivně (maminka má menší problémy), ale vždy všechny texty dopadly dobře. Až teď tím těhotenstvím a porodem, se to lehce vymklo. Velice Vám děkuji za rady a odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zvýšená funkce štítné žlázy se v těhotenství často zklidní, problém častěji nastává po těhotenství, kdy se opět nastartuje váš imunitní systém, v těhotenství "utlumený" a může dojít k relapsu choroby. Ty jsou pak často těžší a hůře léčitelné, než první ataka. Navíc je zde vždy riziko poškození očí (takové ty známé vylezlé, vykulené oči). Paní doktorka má zcela pravdu v tom, že toto onemocnění je nepředvídatelné a pokud se rozhodnete si štítnou žlázu ponechat a otěhotníte, musíte počítat s určitou mírou rizika. Je to tak 1:1 zda bude vše naprosto bez problémů nebo ne. Léčba propycilem v těhotenství je možná, za velmi častých kontrol fT4 a TSH s jejich udržování při horní hranici. Přeji vám, ať je vaše volba tou správnou!

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: