Těhotenství a zaměstnání

Dobrý den, pane doktore, mám trochu nezvyklý dotaz. Je mi 39 let a plánujeme s manželem miminko. Ze syndromu mizejících dvojčat mám nyní 13 letého syna, těhotenství bylo zpočátku rizikové, byla jsem hospitalizována pro krvácení. Od 12 týdne bylo vše v pořádku. 2. těhotenství bylo v roce 2010, bylo mi 35 let. Krvácela jsem od 4.týdne, tvořily se mi hematomy. Byla jsem hospitalizovaná až do potratu v 23+5, kdy došlo k odloučení placenty. Prý se asi jednalo o částečné vcestné lůžko. Po čtyřech letech si teprve troufám znovu pokusit se o těhotenství. Pracuji na plný úvazek jako zdr. sestra, jsem v péči 1:1 -1 pacient(intensivní) a 1 sestra. Pacient je chodící, pohyblivý, nemusím se výrazně namáhat, ale přesto při ranní hygieně apod. se nadřepuji...Také denně dojíždím 55 km tam a 55 zpátky. Lékařka mi sdělila, že v prvním trimestru záleží vše jen na přírodě a jestli budu ležet, nebo pracovat riziko potratu neovlivní. 7 týdnů užívám Nosifol a k tomu ještě kys. listovou, piji drmkový čaj během luteální fáze a kontryhel do ovulace. Doporučili mi vysoké dávky pyridoxinu, ten jsem po necelých 4 týdnech vysadila. 200 mg se mi zdálo moc, navíc mám bolesti podbřišku podobné menstruačním, menses se ale zatím o 3 dny zpozdila. Těhotná nejsem, používáme tento měsíc-poslední- ochranu. Od příští ovulace se chceme o těhotenství snažit. Prosím poradíte mi, yda do práce chodit, nebo raději zůstat doma? Nerada bych o miminko přišla, nejsem zrovna nejmladší... Velice děkuji za Váš čas a trpělivost se čtením mého dotazu. Irena B.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, odpovědět na vaši otázku není vůbec jednoduché. Chápu, že vzhledem k předchozím obtížím máte strach , ale každé těhotenství probíhá jinak a pookud není nějaké trvalé riziko - chronické onemocnění apod., může další těhotenství probíhat paradoxně úplně bez problémů a to i ve vyšším věku. V první řadě bych zbytečně neužívala tolik vitamínů a podpůrných léků. Pokud užíváte Nosifol, je další užívání kyseliny listové úplně zbytečné, Pyridoxin bych taky vysadila. Vaše práce je fyzicky i psychicky dost náročná, samozřejmě každodenní dojížění je jistě unavující. Já osobně bych doporučovala otěhotnět a pokud vše bude probíhat v pořádku, rozhodnete se až podle aktuální situace a vašeho stavu. Předem se těžko plánuje, jak bude těhotenství probíhat, v tom má Vaše lékařka pravdu, první měsíce jsou opravdu vše nebo nic a celkem nezáleží na tom, jak se těhotná žena chová, samozřejmě s vyjímkou úplných extrémů. Abych to shrnula, klidně můžete otěhotnět a další budete řešit až potom, nesmíte také zapomenout na to, že finančně na tom budete během PN mnohem hůř a navíc budete v režimu PN - tzn. vycházky pouze v rozsahu 6 hodin a to také není úplně příjemné. Držím palce.

MUDr. Renata Kavanová
MUDr. Renata Kavanová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: soukromá praxe My.Gyn, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Tento nejčastější typ náhlé...
Nanismus a akromegalie
Články: Nanismus a akromegalie
Dostatek růstového hormonu...
Potrat může být riziko pro budoucí těhotenství
Články: Potrat může být riziko pro budoucí těhotenství
Přijít o nenarozené miminko...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: