Trombóza horní končetiny

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat,je při léčbě warfarinem možné,aby se znovu vytvořil trombus? V červenci mi zjitili trombózu PHK v podpaží,7cm. Jsou to 4 měsíce co se léčím,před týdnem jsem měla kontrolní sono a našli mi 3mm sraženinu, přitom jsem absolvovala 14 dní předtím dvě sona a tam mi nenašli nic. Mám heterozygotní mutaci a profesionálně hraji házenou,takže tento výpadek a na odhodové ruce pro mě není ideální. S ošetřujícím lékařem jsme se předběžně dohodli na vysazení v prosinci po pěti měsících léčby. Jsem z toho nervózní, protože další trombóza by pro mě asi byla konečným řešením mého sportování. Je velké riziko návratu při tak kontaktním sportu? Tto trombóza nebyla pourazová,ale nejspíš prý z antikoncepce Azalia, kterou jsem začala brát v březnu téhož roku. Děkuji moc za reakci.

Odpověď odborníka:

Milá Martino, Váš problém přesahuje možnosti internetové poradny, pro zodpovězení všech Vašich otázek mám málo informací. Nevím, jestli jste měla po celou dobu léčby účinné INR, nebo ne. Neznám podrobný popis sona ani proč se dělalo 3x po sobě... Ani jakou máte mutaci (leidenskou? protrombin?) a jestli ještě nějaká další rizika k tomu (jiné trombofilie, kouření...) Na detaily se tedy ptejte svého lékaře, ten o Vás ví nejvíc a zná celý průběh nemoci. Já Vám můžu aspoň obecně říct, že i během léčby se tromboza udělat může, a to zejména za situace , kdy INR není v léčebném rozmezí (obvykle mezi 2-3), ale i jindy - warfarin snižuje riziko trombozy, ale úplně jí nezamezuje. Antikoncepce sehrála (spolu s trombofilií) zásadní úlohu ve vzniku trombozy, takže už ji užívat určitě nebudete a tím se vaše riziko do budoucna snižuje, ale nedá se spolehlivě tvrdit, že byste znovu trombozu nemohla dostat. Budete mít zvýšené riziko v případě úrazu a potom v období těhotenství a porodu, v těchto situacích musíte dostat léky na prevenci trombozy. Pokud chcete slyšet názor jiného lékaře, sežeňte si co nejpodrobnější dokumentaci a jděte za ním osobně na konzultaci. Nejlépe bude probrat to s hematologem.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: