Účinky hak

Dobrý den, beru hormonální antikoncepci zhruba rok a půl. Od začátku mi vyhovovala, žádné problémy. Vždy jsem byla trochu citlivá na hormonální změny, obvzláště když přicházela (či odcházela) menstruace. Nyní, vždy když dělám sedmidenní pauzu v braní antikoncepce na příchod menstruace, snáším to mnohem hůře. Stále se mi chce plakat, cítím se skleslá a unavená. Už s tím asi otravuji okolí, ale přirovnávám to k jakési ztrátě sebekontroly, úzkosti a strachu. Je možné že by se takové účinky HAK objevily až teď nebo to mám spíše přisuzovat k něčemu jinému? Mám strach HAK měnit, když funguje relativně dobře. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Každopádně je nezbytné vyhledat lékaře-ať již praktika nebo psychiatra-a domluvit se s ním na vhodné medikaci k úpravě Vašich úzkostí.Až se budete cítit jistěji a bezpečněji,určitě by byla na místě psychoterapie,která by Vám pomohla se lépe orientovat ve vlastním prožívání..Gynekolog by měl s Vaším ošetřujícím lékařem spolupracovat,jistě se pak podaří vhodně nastavit i antikoncepční medikaci.O tom,že hormony jsou mocné látky s více cílovými systémy,není pochyb.Přesto je zbytečné,aby život ženy byl poznamenán úzkostnými episodami-ať již je vyvolávají v organismu samotném produkované hormony,nebo ty,které jsou dodávány léčebně.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x