Výron kotníku

Dobrý den, závodně hraji volejbal a před 14 dny jsem si při volejbalu vykloubila pravý kotník. Byla jsem s tím hned u lékaře na pohotovosti, který mi udělal RTG, který byl negativní. Po ohledání zjistil nestabilitu TC kloubu, pata palp. neoblestivá, Achilovka šlacha intakt, bolestivost krajních poloh. Odmítla jsem sádru, protože už to hodně nateklo a k vůli možnému mazání nohy, což se mu moc nelíbilo, dal mi to do ortézy a berle. Ze zkušeností od spoluhráček vím, že je to snad lepší. Teď jsem byla na kontrole, otok je skoro pryč, hraje to všemi barvami duhy a stále to bolí pod zevním kotníkem, bolesti při dorsiflexe. V klidu bez bolesti. Znovu mi připoměl, že jsem odmítla sádru. Je snad sádra lepší nebo horší než ortéza? Doporučil by jste mi v této fázi ještě to dát do sádry? Potřebuji se dát brzy dohromady, mám dvě malé děti, které mě potřebují a když na to nemůžu stoupat, tak je to docela problém. Když jsem zkusila zlehka na berlích na to došlápnout, tak to moc bolelo. Jak k tomuto můžu přispět, aby se to lépe a rychleji zhojilo. S díky za odpověď a s pozdravem EVA

Odpověď odborníka:

Naprosto jednoznačně je vhodnější sádrový obvaz, který může být chodící po několika dnech, zvláště tam, kde nám velmi zálěží na kvalitě stability hlezna. Ještě nyní bych sádru přiložil, svým způsobem může i lépe fixovat po snížení otoku, protože může být méně podložená. Sádrový obvaz na hlezno se při závažnějších distorzích má přiložit až na 6 týdnů po úrazu. Ortéza zdaleka tak dobře hlezno nezklidní. Po sejmutí sádry potom pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Výron kotníku | Od: Martin | 20.10.2014 23:04
Dobrý den, v noci když spím, stane se mi že, mi spadne podložení které používám na nohu. Až do dneška jsem spal s ortézou. Nechtěl jsem nic podceňovat. Ale pak mě nějak v noci ta ortéza začla tlačit a to jsem věděl, že asi je něco špatně. Dneska když jsem ortézu sundal, už tam byl výron. Chci se zeptat ovlivňuje výron hojení vyvrknutého kotníku? Protože když jsem s tím byl v pátek u doktora výron jsem neměl, až dneska
reagovat
re:Výron kotníku | Od: uLekare.cz | 21.10.2014 09:28
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, aby jste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x