Výron kotníku

V pátek jsem dostal kvůli vyvrknutému kotníku ortézu a berle. S ortézou jsem i spal. V pondělí jsem ji radši už na noc sundal. Ale jak jsem ji sundal tak koukám a najednou u paty, malíčku a obou stran kotníku takové modřiny. Mohl ten výron vzniknout i tím, že jsem tu ortézu měl utaženou a spal jsem s ní?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Martine. Ano, to je možné. Více pravděpodobné ale je, že se modřiny teprve "vybarvují". Mají tendenci objevit se až se spožděním a setrvačností, většinou se řídí gravitací, tedy "zatékají" do míst podle směru gravitace. Nemusí Vás to nijak znepokojovat, pokud Vás noha nebolí, modřiny jsou pouze nepodstatným problémem. Někdy bývá s výhodou, že první dny nosíte ortézu setrvale včetně noci. Po týdnu je vhodnější na noc ortézu sejmout, ale měl byste si ji nasadit ráno ještě předtím, než vstanete z postele. Zamezíte tím mj. přes den vznikajícímu otoku. Hezký den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: