Výron kotníku

Dobrý den, 27.4. jsem měla výron kotníku. RTG potvrdil, že to není natržení vazů. U nás v nemocnici mi po týdenní dlaze nutili sádru a tvrdili, že žádná ortéza nahrazující sádru neexistuje. Tak jsem sádru odmítla a našla jsem si vhodnou ortézu nahrazující sádru. Takže jsem si musela tento výron léčit sama. Ortézu jsem nosila asi týden, a pak jsem si kotník stahovala obvazem do boty a postupně jsem se to snažila rozchodit. Což se mi podařilo. Jen ještě dneska mě pobolívá tento kotník při napnutí nohy do špička. Chtěla jsem se zeptat, zda můžu něco udělat pro to, aby se mi opět vrátila plná hybnost. Děkuji

Odpověď odborníka:

Ortéza je vhodná opravdu jen pro méně závažné poranění hlezna. Při podvrtnutí jsou vazy vždy atakovány a jsou buď přetažené, natržené nebo některé dokonce přerušené. Proto u závažnějších poranění hlezna opravdu ortéza sádru nahradit nemůže, Imobilizace má být dostatečně dlouhodobá, vyjímečně až 6 týdnů, klid kloubu dokáže zajistit jen přiléhavý a netísnící sádrový obvaz. V současnosti by bylo na místě vyšetření a léčení na rehabilitaci a to jak pohybovou léčbou tak i léčbou fyzikální. Vhodný elastický obvaz na hlezno při očekávané namáhavější činnosti.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: