Vysazení antidepresiv

Je mi 17let. Za nějakých 5měsíců to budou 2roky co beru antidepresiva sertralin(nejdřiv 100mg ted už 50mg) a chtěla bych postupně vysazovat a nebrat je už vůbec protože se bojím toho že mě léky oblbujou a dělají ze mě blázna. Je to možné ? Někdy mám takové stavy .. hlavně doma.. ve škole vůbec.. tam na to nemyslím a je to v pohodě. ale doma je to jiný ... je ve mě hroznej strach a řikám si proč tady vůbec jsem,mám strach ze zbláznění a někdy mám i pocit že se chci zabít ale nejspíš bych to neudělala.. chci být zase normální ..

Odpověď odborníka:

Milá Adé. Vzhledem k potížím, které v dotazu popisujete rozhodně nepovažuji na vhodné léky vysazovat, určitě to nedělejte sama, Váš stav by se mohl ještě zhoršit. Je potřebné domluvit se na dalším postupu s Vaším ošetřujícím lékařem, především mu popište, jaké máte potíže včetně myšlenek na sebevraždu, myslím si, že se dohodnete na úpravě léčby (změna léků, posílení léčby, kombinace léků, psychoterapie...). Ačkoliv každý lék má do jisté míry individuální efekt, sertralin patří mezi léky bezpečné, nezpůsobuje "oblbnutí", určitě z Vás nedělá blázna a jeho dlouhodobé podávání je běžné a v řadě případů potřebné - ovšem ve Vašem případě je efekt léčby nedostačující a proto je vhodné postup upravit. Lék tedy nevysazujte, doporučuji návštěvu lékaře a to co nejdříve. Přeji, ať se Vaše potíže zlepší!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: