Vysazení antipsychotik

Dobrý den , je možné že se po vysazení antipsychotik dostavují podněty jako je dezorientace, nepozornost a neklid podobný akinezi. Za jak dlouho by měly přiznaky odeznít,jak psychiatr pozná zda li jde o relaps nebo o syndrom s vysazní je možné tohlé léčit jinak než neurololeptiky ?Podle literatury a zkušeností lidí to může být ,až půl roku. Prosím neodepisujte mi vyhledejte lékaře a podobné rady. Děkuji Linda

Odpověď odborníka:

Dobrý den Lindo. Vysazování antipsychotik musí být velmi pozvolné, ve velmi malých dávkách v průběhu několika týdnů nebo až měsíců podle toho, jak dlouho jste je užívala. Rozhodně je potřeba být pod trvalým dohledem ambulantního psychiatra. Při vsazování se mohou vyskytnout nepříjemné pocity jakoby se vám nemoc vracela. Můžete pocítit psychotické, depresivní a úzkostné stavy. Tyto nepříjemné pocity většinou dokáží pacienti už sami poznat na sobě a podle toho upravují dávky antipsychotik, kdy mohou přechodně zůstat na nižší dávce nebo ji na čas navýšit. Rozhodně by bylo třeba alespoň telefonicky se poradit s vaším lékařem. Až nepříjemné pocity ustanou, je třeba se zamyslet co vám potíže způsobily, třeba stresy v práci nebo v rodině apod. Většinou když je stres menší se zmenší i potíže a vy můžete pokračovat ve vysazování léků. Antipsychotika se podávají u více chorob a některá duševní onemocnění se opravdu léčí pouze neuroleptiky při zvládání nejzávažnějších příznaků nemoci. U některých stavů se podávají v menších dávkách a jejich vysazování může být rychlejší. Děkuji za váš dotaz a přeji příjemný den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: