Vysoké crp

Dobrý den,trápí nás už několik let vysoké CRP.Dcera DMO,se léčí 3roky na sarkoidozu plic kortikoidy a její stav je po této stránce stabilizován,přesto má nezústále vysoké CRP 105.Po nedávném přeléčení ABT 12.Absolvovali jsme ORL,zuby,gynekologie,srdce a kromě reumatologie,kde je malý nález je vše v pořádku.Dcera si na nic konkrétního nestěžuje,přesto tento stav považujeme za ohrožující zdraví.Prosíme o radu,kam se ještě obrátit,na jaké testy absolvovat,abychom přišli na příčinu.Děkujeme předem za odpověď rodiče.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zvýšené CRP obecně je obvykle obrazem bakteriálního zánětu. Může být ale i projevem základního onemocnění (sarkoidozy v tomto případě). Mělo by se dále pátrat po skrytých infekcích - bylo by jistě vhodné k ostatním odborným vyšetřením (ORL, gynekologie apod.) doplnit i ultrazvuk břicha. Byly během vyšetření provedeny stěry na kultivaci z nosu, krku, pochvy apod. (tedy testy na přítomnost cizorodých bakterií a kvasinek - při léčbě kortikoidy se mohou vyskytnout)? Dle mého názoru je namístě stanovit hladinu prokalcitoninu v krvi a také počet bílých krvinek (tzv. krevní obraz a diferenciál) jako další pomocné ukazatele zánětu a sledovat v čase jejich dynamiku (vzestup x pokles). Je nutné uvést, že v praxi je třeba laboratorní hodnoty korelovat s klinickým stavem (tedy - jaké má nebo nemá dcera potíže - zvýšená teplota, pálení při močení, otoky kloubů apod.). Neléčíme laboratorní hodnoty, ale člověka. Také je ovšem možné, že i přes doplnění výše uvedených vyšetření se tzv. "nic nenajde". V tom případě bych počkal a vyšetření zopakoval s odstupem několika měsíců. S pozdravem.

MUDr. Branislav Holman
MUDr. Branislav Holman

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní ambulance, Praha 3

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: