Vysoké aslo u syna

Dobrý den, můj syn-9,5 roku prodělal v březnu angínu. Výtěr z krku nebyl proveden. I teď má vysoké hodnoty ASLO,kolem 800. CRP i FW už má v pořádku. Na posledním odběru jsme byli před týdnem a hodnoty opět kolem 800. Máme přijít za 2 měsíce. Jinak je zdravý, akční,neposedí. Mám obavy, aby se mu to neusadilo na klouby, nebo srdce. Dcera-13roků, chodila na pendepon (už před 6ti lety), hodnoty jí klesly a teď je v naprostém pořádku. Mohl by jste mi poradit, jestli u syna to nechat, nebo to dále řešit? Moc Vám děkuji.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Jano, titr ASLO vzrůstá za 3 až 6 týdnů (někdy ještě později) po streptokokové infekci, působené kmenem SLO produkujícím. Jeho hodnota se normalizuje za 6 až 12 měsíců, pokud v mezičase neproběhne další infekt SLO produkujícím kmenem. Jediná indikace odběru ASLO je
podezření na akutní revmatickou horečku. Pokud není podezření na akutní revmatickou horečku,
je elevace ASLO klinicky bezvýznamná. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: