Alkohol a chřipka
Tradiční "chlapské" rady, jak se vypořádat s chřipkou či nachlazením, často nabádají k užívání alkoholu. Slivovice či čaj s rumem - oboje považováno málem za všelék - jsou podle hospodských návodů tím nejlepším řešením počínající infekce. Jistě jste někdy narazili na člověka tvrdícího, že chřipku "přechlastal". Je to vůbec možné? Má alkohol své místo v domácí léčbě chřipky? Nebo je lépe se mu vyhýbat? Tyto otázky jsou v období na konci roku velmi aktuální, a právě na ně vám následující článek odpoví.
Alkohol jako dezinfekce krku...
Alkohol sám o sobě je pro chřipkový virus smrtící. Používá se v dezinfekčních přípravcích na čištění povrchů, které by mohly být plné virových částic. Stejně tak je alkohol obsažen v roztocích na očistu rukou, používaných ve zdravotnictví. Teoreticky by tedy mělo být možné jednou dobře mířenou štamprlí slivovice vydezinfikovat krk a zbavit se počínající infekce. Ale skutečnost je poněkud složitější. Háček je v tom, že viry způsobující rýmu jsou proti dezinfekčním účinkům alkoholu poměrně slušně odolné. Alkohol navíc oslabuje imunitu, a to jak celého organismu, tak i tkání, s nimiž se dostane do kontaktu přímo (hlavně nosohltanu a jícnu).
#IMG#Při virové infekci je přítomnost viru omezena na oblast krku jen na začátku onemocnění. Velmi rychle viry pronikají do celého organismu a tělo s nimi začíná bojovat na všech frontách, což je doprovázeno teplotou a bolestí svalů. Po vypití jednoho panáka při počínající chřipce by teoreticky viry v krku mohly zahynout, ovšem jen pokud se již z nosohltanu nerozšířily do celého těla. Alkohol v krvi je pak už tak zředěný, že na obíhající viry smrtelně nepůsobí, a naopak oslabuje obranyschopnost konzumenta. Virus chřipky ale do těla často vstupuje i přes oční spojivky, a tam by jej nezničilo ani dvacet panáků toho nejtvrdšího cloumáku.
Alkohol snižuje imunitu...
Navíc není zpočátku většinou jisté, že je choroba způsobena virem chřipky. Co kdyby v krku řádily rhinoviry, to jest původci rýmy, na které alkohol nepůsobí? V takovém případě by mohl mít "léčebný panáček" přesně opačné účinky. Alkoholem oslabená obranyschopnost by virům naopak umožnila snáze se dělit a pronikat sliznicí.
Jak chřipku "přechlastat"...
Odpověď je snadná. Chřipku "přechlastat" nelze. Pokud si někdo myslí, že se mu to podařilo, měl by děkovat šťastné náhodě. I přes negativní účinek alkoholového vyhánění viru z těla měl štěstí a dost silná obranyschopnost ještě příliš slabý virus přemohla. Zkoušet chřipku léčit nezměrnou konzumací alkoholu je totéž jako hrát ruskou ruletu. Můžete vyhrát, ale riziko případné prohry je příliš velké. Navíc pobyt v zakouřeném prostředí, který je s pitím často spojen, imunitě na síle nepřidá. Totéž platí i pro klikatý návrat chladnou nocí z hospody domů.
Alkohol odvodňuje organismus...
Dalším důsledkem požívání alkoholu (hlavně tvrdého) je odvodnění organismu. Při boji s chřipkou či rýmou je přitom tekutin v těle spíše nedostatek. Ne nadarmo se při léčbě doporučuje pít hodně tekutin. Další úbytek vody může nemoc naopak ztížit a prodloužit. Je tedy vidět, že alkohol během infekce nepomáhá, spíše škodí.
Alkohol není prevence...
Pití alkoholu během období chřipek tedy z lékařského hlediska nelze doporučovat. Týká se to i preventivní každodenní "štamprle po ránu". Účinek na sliznici nosohltanu, která je první bariérou v boji s virem, je u takového pití spíše oslabující.
Trocha optimismu na závěr...
Ale aby tento článek nevyzněl jako obhajoba abstinence, uveďme ještě jednu velmi příjemnou skutečnost. Podle odborných studií působí pití dvou deci červeného vína denně pozitivně na obranyschopnost. Pravidelní konzumenti střídmého množství červeného vína mají v průměru méně často chřipku a choroba u nich trvá kratší dobu. Ovšem pouze v tom případě, kdy během nemoci červené víno nepijí. Jelikož má červené víno blahodárné účinky i na srdce a cévy, nelze než jeho pravidelné pití všem zdravým lidem doporučit.
(jin)